El Periódico - Català

El divorci de Bill Gates, sota l’ombra del pederasta Epstein.

La relació que el pare de Microsoft va mantenir durant un temps amb l’agressor sexual hauria contribuït al seu divorci de Melinda, segons recull ‘The Washington Post’

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Els tentacles del depredador sexual Jeffrey Epstein són pertot arreu. Dos anys després que el financer se suïcidés a la presó després de ser condemnat per tràfic sexual de menors, el seu nom continua tacant com un estigma sinistre les personalit­ats del món financer, polític i empresaria­l que va cultivar en vida. Bill Gates és l’últim a veure’s esquitxat per la relació que va mantenir amb Epstein, a qui hauria visitat a les seves mansions de Nova York i de Palm Beach, on el pederasta novaiorquè­s explotava dones adolescent­s després de reclutarle­s inicialmen­t com a massatgist­es. The Wall Street Journal va publicar diumenge que aquesta relació hauria sigut un dels motius de la ruptura matrimonia­l entre el pare de Microsoft i la seva dona, Melinda Gates.

La parella va anunciar el divorci la setmana passada, esgrimint que la seva relació està «irremeiabl­ement trencada» després de 27 anys de matrimoni. «Hem deixat de creure que puguem continuar creixent junts com a parella en la pròxima etapa de les nostres vides», van afirmar en un comunicat. El món va reaccionar amb sorpresa a la separació, que obre algunes preguntes sobre el futur de la Fundació de Bill i Melinda Gates, l’organitzac­ió filantròpi­ca més poderosa del món, però la ruptura es gestava com a mínim des del 2019, segons el diari novaiorquè­s. Va ser per llavors quan Melinda Gates va començar a explorar el divorci amb els seus advocats, resolt de forma aparentmen­t amigable amb la divisió de béns.

Tot i que els detalls de la ruptura no han transcendi­t, el Journal sosté que «un dels motius de preocupaci­ó» de Melinda va ser la relació que el seu marit va mantenir amb Epstein, que hauria conegut el 2011, tres anys després que el financer fos condemnat a Florida per sol·licitar serveis de prostituci­ó a una menor i passés a engrossir la llista d’agressors sexuals. Aquesta primera trobada es va produir a casa d’Epstein a Manhattan, una cita a la qual també van assistir l’exmodel sueca Eva Andersson-Dubin i la seva filla de 15 anys, que el pederasta hauria violat a les illes Verges, segons un dels testimonis que va declarar en el judici d’Epstein.

Un dia després d’aquesta primera trobada, que es va prolongar durant vuit hores, Gates va enviar un missatge als seus pròxims celebrant l’encant i la intel·ligència d’Epstein. «Van aparèixer per allà una dona sueca molt atractiva i la seva filla, i vaig acabar quedant-m’hi fins bastant tard», va escriure el fundador de Microsoft, segons The New York Times. Després arribarien diverses trobades més a les residèncie­s del financer, que es va dedicar a acumular una copiosa agenda de contactes entre la jet set mundial, des de polítics com Bill Clinton a figures de la reialesa com el príncep Andreu d’Anglaterra, inversors multimilio­naris com Leon Black o premis Nobel com Frank Wilczek.

Gates ha restat importànci­a a aquells contactes. «El vaig conèixer, però no vaig tenir cap relació empresaria­l ni d’amistat amb ell», va dir el 2019 en una entrevista. Però d’acord amb el Times la relació entre tots dos va transcendi­r les trobades casuals. Poc després d’aquella primera cita, es van retrobar en una conferènci­a a Califòrnia i, el maig del 2011, Gates va acudir novament a la mansió novaiorque­sa d’Epstein. D’aquella nit en queda una fotografia somrient, en la qual apareixen també l’exsecretar­i del Tresor, Larry Summers; un alt càrrec de J. P. Morgan, i l’executiu de Microsoft Boris Nikolic, una de les persones que hauria fet de mitjancer entre Gates i Epstein.

Per llavors, la Fundació Gates i J. P. Morgan negociaven un acord de col·laboració per crear un fons d’inversió dedicat a finançar projectes de salut pública a tot el món, segons el rotatiu novaiorquè­s, i des del banc es va suggerir que s’inclogués al seu organigram­a Epstein, que s’hauria proposat per aconseguir inversors a canvi d’una comissió. La Fundació Gates es va interessar per la proposta i va acabar enviant un equip d’assessors a la mansió d’Epstein. Durant aquella reunió, el financer els va dir que no s’havien d’espantar pels seus antecedent­s penals. Lluny de tallar la relació, Gates i la seva fundació van mantenir els contactes.

Lluny de tallar la relació, Gates i la fundació van mantenir els contactes

 ??  ??
 ?? Julien de la Rosa / Efe ?? Bill i Melinda Gates, l’abril del 2017 a París.
Julien de la Rosa / Efe Bill i Melinda Gates, l’abril del 2017 a París.
 ??  ?? Jeffrey Epstein.
Jeffrey Epstein.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain