El Periódico - Català

Una llei pionera a la UE canvia l’estatus laboral dels ‘riders’

> El Govern aprova una llei del treball en plataforme­s digitals, fruit del diàleg social La norma regula l’ús d’algoritmes per a repartimen­t de tasques >

- GABRIEL UBIETO

El Govern va donar ahir llum verda a la nova normativa que regula el treball a les plataforme­s digitals de repartimen­t i l’ús d’algoritmes en qualsevol empresa que operi a Espanya. La coneguda com a llei rider és la primera norma aprovada a la Unió Europea que legisla específica­ment el treball a les plataforme­s.

¿QUÈ PASSA AMB ELS REPARTIDOR­S?

El primer punt de la llei rider defineix de manera explícita els repartidor­s de plataforme­s digitals com a assalariat­s. Només afecta els riders, no la resta de treballado­rs de plataforme­s d’altres sectors. Fins ara la tesi dels assalariat­s era la interpreta­ció majoritàri­a dels tribunals, per més que les principals empreses del sector mantenien que els seus riders operaven com a autònoms. La llei no permet cap altra interpreta­ció i les empreses hauran de contractar-los com a tals. La incògnita és si els integraran a les seves plantilles o els subcontrac­taran a través de tercers. El col·lectiu de repartidor­s de plataforme­s digitals ocupa a Espanya unes 15.300 persones, segons la patronal sectorial Adigital.

¿QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE AUTÒNOM I ASSALARIAT?.

Les diferèncie­s entre un assalariat i un autònom són moltes. Una d’aquestes és que fins ara els repartidor­s havien de pagar la seva pròpia quota de la Seguretat Social, les factures del vehicle i del telèfon mòbil i costejar-se les seves baixes i vacances. En el cas dels assalariat­s, tot això va a càrrec de l’empresa. Això implica una menor despesa per a l’empleat i una de més gran per a l’empresa, que pot traduir-se que les empreses decideixin pagar menys als seus repartidor­s. En aquest sentit, la Seguretat Social sortirà guanyant ja que, de mitjana, els assalariat­s contribuei­xen més que els autònoms.

Una altra diferència són els horaris i la disponibil­itat. Fins ara els autònoms decidien quan volien connectar-se per rebre comandes (una altra cosa és que l’empresa els ho assignés). Amb la nova norma aquesta relació s’haurà de regir per un contracte laboral, amb un horari i, possibleme­nt, unes bosses d’hores amb flexibilit­at.

¿EL CANVI SERÀ IMMEDIAT?.

No, la nova norma preveu un període de transició de tres mesos. És a dir, si la llei surt aprovada en el BOE avui, les companyies del sector hauran de regularitz­ar la situació dels seus repartidor­s abans del 12 d’agost. És probable que part dels actuals repartidor­s es quedin sense ocupació i que les companyies concentrin més hores de feina en menys llocs de treball. Fins ara no tenien costos fixos i podien incorporar i retirar grans grups de repartidor­s per cobrir la seva demanda.

¿I SI LES EMPRESES INCOMPLEIX­EN?

Les empreses del sector, fins ara, s’han fet el desentès en relació amb les actuacions d’Inspecció de Treball o de les diferents sentències judicials que li deien que els seus repartidor­s havien de ser assalariat­s. Les firmes han continuat operant fins ara amb els seus riders com a autònoms. Si ara continuen fentho, els treballado­rs hauran de reaccionar per la mateixa via i dirigir-se als jutjats. La diferència que incorpora la norma és que ara tenen pràcticame­nt assegurada la sentència a favor.

¿QUÈ PASSA AMB ELS ALGORITMES?.

La principal novetat de la llei és la modificaci­ó a l’article 64 de l’Estatut dels Treballado­rs, que reforça el dret d’informació. Aquesta habilita els sindicats a exigir en qualsevol empresa –de repartimen­t o de qualsevol altra activitat– que la direcció detalli els algoritmes que utilitza en la gestió del dia a dia de les plantilles. I la seva incidència en la presa de decisions. Des dels processos de selecció, fins a l’assignació de tasques als empleats o fins i tot l’acomiadame­nt.

 ?? Alejandro García / Efe ?? Un grup de ‘riders’ contraris a la nova regulació del sector protesten, ahir, als carrers de Barcelona.
Alejandro García / Efe Un grup de ‘riders’ contraris a la nova regulació del sector protesten, ahir, als carrers de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain