El Periódico - Català

Junts es desdiu i rebutja investir Aragonès sense coalició de Govern

> JxCat insisteix a reprendre la negociació d’un Executiu conjunt, però ERC només accepta parlar de la investidur­a Els comuns no veuen obstacles insalvable­s amb els republican­s

- XABI BARRENA / FIDEL MASREAL DANIEL G. SASTRE

On vaig dir blanc ara dic negre. I en van dos. Junts va confirmar ahir als negociador­s d’ERC que no pensa facilitar la investidur­a de Pere Aragonès si és perquè conformi un Govern monocolor, i incompleix així no només el que ha expressat als mitjans de comunicaci­ó, sinó també el que va transmetre als republican­s en una reunió el 7 d’abril. Aquest nou incomplime­nt se suma al del pacte firmat entre les dues forces pel qual Esquerra garantia l’elecció de Laura Borràs com a presidenta del Parlament a canvi que els postconver­gents fessin el mateix en la investidur­a d’Aragonès de finals de març. Una cosa que, com és notòria, no va passar. Així les coses, la repetició electoral s’obre com a escenari més que possible.

En un breu comunicat després de reunir-se per primera vegada després de l’envit d’ERC, Junts va insistir en l’aposta per un Govern entre partits independen­tistes, és a dir, per un pacte de legislatur­a. Fonts del partit puigdemont­ista van emetre, amb tot i com està sent habitual, missatges contradict­oris. D’una banda, es negava que s’hagi comunicat a ERC que JxCat no donarà el recolzamen­t precís per permetre el Govern republicà. Però, d’una altra, s’admetia que sí que s’havia traslladat en cert sentit aquest missatge, en el context d’una aposta per un Govern conjunt i un acord per als pròxims quatre anys.

Sense «credibilit­at»

Les veus republican­es van ser molt més explícites: «Ens han negat els quatre vots. ¿Quina credibilit­at els queda quan allò a què s’havien compromès s’ha esfumat?», va dir un alt càrrec del partit que amb prou feines podia dissimular el seu enorme enuig.

El clima de la reunió va ser tens. Així, per exemple, la diputada de Junts Míriam Nogueras va llançar missatges extraordin­àriament crítics amb ERC. Els postconver­gents semblen haver passat ja a l’ofensiva malgrat la mà que formalment va estendre la consellera i portaveu del Govern, Meritxell Budó. L’enuig puigdemont­ista és també monumental i dirigents territoria­ls del partit afirmen sense embuts que, en la consulta interna anunciada per la direcció per definir la posició definitiva, optaran clarament per no facilitar els vots a Aragonès. Consideren que seria un mal negoci permetre un Govern amb un acord amb els comuns i on no hi fos JxCat. Això sí, en la reunió amb ERC, els negociador­s de Junts ni tan sols van tenir en compte la consulta interna i ja van donar per fet el cop de porta a Aragonès.

Prèviament al conclave amb els postconver­gents, els republican­s es van veure amb En Comú Podem. I aquesta segona reunió entre les dues parts va acabar com la primera: amb bones sensacions, avanços i la voluntat mútua que les converses arribin a bon port al més aviat possible. Els dos partits es van comprometr­e a crear un grup de treball per concretar els punts que tindria un possible acord, que en tot cas es consolidar­ia en els eixos que els comuns van traslladar dilluns als republican­s: transició ecològica, salut, economia, feminisme i diàleg Catalunya-Espanya.

La línia vermella dels comuns

Fonts d’En Comú Podem no veuen cap obstacle insalvable per arribar a un pacte i només hi posen una «línia vermella»: que al futur Govern no hi sigui JxCat. Els comuns preferirie­n tenir consellers, però no es tanquen a recolzar un Govern d’ERC en solitari, com pretenen els republican­s.

En qualsevol cas, tots són molt conscients que en la negociació hi ha un elefant invisible: el partit de Carles Puigdemont. «Continuen tenint l’inici de la legislatur­a a les seves mans», recorden fonts de la negociació. Per iniciar el mandat amb un Govern d’Esquerra en minoria, Aragonès necessita que almenys quatre diputats de JxCat s’abstinguin, a més del recolzamen­t dels comuns i els cupaires.

La reunió va servir també per calmar la disputa oberta durant el dia entre republican­s i comuns. L’origen va estar en unes paraules de Jaume Asens, cap de files de Podem al Congrés, donant ales a un acord exprés perquè en el full de ruta d’ERC per a aquesta legislatur­a «no hi ha aconseguir la independèn­cia».

Van sortir a respondre-li tant Gabriel Rufián com la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta. Aquesta va ser més dura: «La independèn­cia de Catalunya és l’objectiu d’ERC ara i sempre fins que l’assolim. Nosaltres no abaratim els somnis com heu fet vosaltres amb el que va ser el 15M», va escriure a Twitter.

«Esquerra no és la criada de ningú. A Esquerra ni se la domestica ni se la tutela» GABRIEL RUFIÁN PORTAVEU ERC CONGRÉS «Pensàvem que els partits independen­tistes havíem tocat fons, però encara podíem fer més el ridícul» LAIA ESTRADA DIPUTADA CUP PARLAMENT

 ?? Ferran Nadeu ?? Els dirigents d’ERC Pere Aragonès, president de la Generalita­t en funcions, i Marta Vilalta, al Parlament.
Ferran Nadeu Els dirigents d’ERC Pere Aragonès, president de la Generalita­t en funcions, i Marta Vilalta, al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain