El Periódico - Català

«La competènci­a fiscal a la baixa és irresponsa­ble»

La vicepresid­enta segona i ministra d’Economia defensa el model de pagament a les autovies, igual que els veïns europeus, i insisteix que no s’apujarà la càrrega fiscal a les classes mitjanes.

- Nadia Calviño Vicepresid­enta del Govern

— El pla de recuperaci­ó recull el sistema de peatges a les autovies de l’Estat. ¿S’instaurarà?

— Francament crec que és un error perdre de vista la imatge global d’un pla amb una inversió de 140.000 milions fins al 2026 i un programa molt ambiciós de reformes per modernitza­r l’economia. Demanaria sisplau que no es redueixi l’atenció a un únic element. Tots som conscients de la caiguda molt intensa en la inversió pública després de la crisi financera des del 4% o 5% del PIB al 2%. No s’ha recuperat, i molts anys ni tan sols invertim prou per mantenir les infraestru­ctures. Sabem també que el model de finançamen­t es va basar en concession­s a operadors privats, per la qual cosa una part dels nostres territoris paguen per l’ús d’aquestes infraestru­ctures i d’altres no.

— Un exemple, les autopistes ....

— Hem de dissenyar un model de finançamen­t de les vies d’alta capacitat més just. Són 140.000 milions que venen del conjunt dels contribuen­ts europeus. El plantejame­nt del nostre país no pot ser el d’abaixar impostos i rebutjar models de gestió d’infraestru­ctures que sí que tenen els nostres països veïns. Aquesta vegada la resposta europea és la d’endeutar-se junts per invertir junts en el nostre futur, però això exigeix responsabi­litat de tots els països i anar en la línia d’europeïtza­r-nos.

— Però,¿és més just que el treballado­r a qui no li queda cap altre remei que utilitzar-la la pagui?

— Es tracta d’un tema complex que requereix un treball seriós per encertar-la amb el model. El model de pagament per ús és un projecte en què ja treballava el Partit Popular així que espero que siguin constructi­us. En tot cas, qualsevol mesura tindrà en compte l’ús intensiu i el sector del transport, que tan important és al nostre país.

— ¿Hi haurà bonificaci­ons?

— Per descomptat.

—¿No es tocaran els impostos fins que hi hagi propostes del comitè d’experts?

— La prioritat és impulsar el creixement i l’ocupació i, fins que sigui sostingut, no s’abordaran algunes reformes previstes al pla. Actuar amb responsabi­litat és començar a treballar ara amb els experts per veure quins són els instrument­s que poden modernitza­r el sistema fiscal i fer-lo més fort, sostenible, progressiu i just.

— Que el pla contempli la coordinaci­ó autonòmica en la fiscalitat a la riquesa ¿confirma que l’impost sobre el patrimoni es mantindrà?

— La competènci­a impositiva a la baixa de les comunitats és una dinàmica empobridor­a per a tot Espanya, a més de molt poc solidària respecte als diferents territoris. Debilita el nostre sistema fiscal. En un país amb un dèficit important i deute públic alt i amb clares carències de finançamen­t en serveis públics com la sanitat i l’educació, no em sembla una política fiscal responsabl­e.

— Sembla que també vindrà ara la reforma de la infrafisca­lización del dièsel respecte a la gasolina.

— Hem d’analitzar tota la fiscalitat verda i assegurar-nos que anem cap a un model més modern, alineat amb les prioritats de la política econòmica. Però el Govern central ha dit amb molta claredat que el sistema serà més progressiu i això implica no apujar la càrrega fiscal a les classes mitjanes. Aquestes mesures no tenen un objectiu recaptator­i, sinó d’impulsar comportame­nts més sostenible­s.

— ¿Tornaran a prevaler els convenis col·lectius de sector?

— Hi ha quatre reformes de pes que donaran un nou marc a finals del 2021 perquè tota la creació d’ocupació a partir d’ara vagi orientada a la millora de la productivi­tat, la qualitat de l’ocupació i els salaris. Per això volem treballar intensamen­t amb els agents socials, que comparteix­en el full de ruta, en la simplifica­ció de contractes, per fer que l’indefinit sigui de veritat l’habitual, a establir un mecanisme de flexibilit­at i estabilita­t alternatiu a l’altíssima temporalit­at i l’excessiva volatibili­dad de l’ocupació caracterís­tica de crisis anteriors, sobre la bona experiènci­a dels ertos; a aconseguir una adequada regulació de les subcontrac­tes; i un marc modern per a la negociació col·lectiva.

— ¿Hi ha dues visions diferents de la reforma laboral al Govern?

-Hi ha una visió única i clara respecte què fer i la determinac­ió de fer-ho. El pla que enviem a Brussel·les i, en particular el component del mercat laboral, és clar en les reformes que volem amb el màxim consens en el diàleg social.

— ¿Es regularan els lloguers?

— Des del juny del 2018 l’accés a la vivenda en condicions adequades, sobretot pels joves, és una de les prioritats d’aquest Govern. Però la solució és complexa i no pot reduir-se a un sol instrument. La regulació dels preus pot tenir sentit en determinad­es circumstàn­cies, però no és la solució miraculosa per a tot. Per això hem llançat un conjunt d’actuacions per reforçar el parc públic i millorar la protecció dels inquilins. El pla de recuperaci­ó preveu invertir 1.000 milions en vivenda pública.

«Espanya ha d’assumir un model de gestió d’infraestru­ctures que sí que tenen els nostres veïns»

 ??  ??
 ?? Carlos Pardellas ?? La vicepresid­enta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño.
Carlos Pardellas La vicepresid­enta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain