El Periódico - Català

Israel i Hamàs s’enroquen en l’espiral de violència

Els bombardejo­s hebreus a la Franja de Gaza causen almenys 28 morts, 10 dels quals són nensn Coets del grup islamista maten tres dones israeliane­s a Ashkelon i a prop de Tel Aviv

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Mentre el fum embruta el cel, l’eco dels laments domina els carrers de Gaza. Les famílies ploren les 28 morts que s’han cobrat els atacs israelians a la Franja des de la matinada de dimarts. Entre les pèrdues, hi ha 10 nens. Els hospitals en el bloquejat enclavamen­t tracten 122 ferits. Al seu torn, a l’altre costat de la militaritz­ada tanca, Israel sospira per les tres dones que els coets llançats per Hamàs van matar en l’ofensiva, dues d’elles a Ashkelon i una altra a prop de Tel Aviv.

«El poder dels atacs i la seva freqüència augmentara­n», reconeix el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Així, la violència que va encendre Jerusalem dilluns s’ha estès al llarg de tot el territori amb disturbis a les ciutats àrabs d’Israel. L’Estat hebreu i Hamàs protagonit­zen la jornada més intensa d’atacs des del cel dels últims anys. «L’esforç d’Israel per posar fi a la qüestió palestina d’alguna manera no és sostenible», assenyala Mairav Zonszein, analista sènior del grup Crisis.

Al voltant de 600 ferits van ser tractats per Metges sense Fronteres després dels enfrontame­nts de dilluns a Jerusalem entre palestins i agents de la policia. En resposta als primers coets llançats per Hamàs, Israel va replicar amb 130 bombardejo­s sobre la Franja. Entre les 28 morts, una quinzena de militants de la facció palestina, segons l’Exèrcit israelià. Al seu torn, Hamàs va llançar 600 coets, provocant la mort de tres dones israeliane­s i una cinquanten­a de ferits, mentre amenaça d’atacar Tel Aviv.

Formació del Govern

Aquesta escalada de violència tindrà implicacio­ns en la formació del Govern que es preveia resolta per a aquest cap de setmana. El suport dels partits àrabs resultava essencial per a la coalició que està dissenyant el centrista Yair Lapid al costat dels ultres de Yamina. «No s’espera que cap partit àrab s’uneixi a la coalició, sinó que li doni suport des de fora», explica Zonszein a EL PERIÓDICO.

Fins ara s’havien mostrat disposats a brindar-li els seus escons per tal de formar un Govern sense Netanyahu. Però l’islamista Mansour Abbas, de la Llista Àrab Unida, va cancel·lar la reunió de di

Israel està preparat per a una escalada «indefinida» i mobilitza 5.000 soldats reserviste­s

L’acció repercutir­à en la formació del Govern, que es preveia resolta el cap de setmana

lluns al costat de Lapid i Naftali Bennett, líder de Yamina. «Semblaven ser molt a prop de finalitzar-la però ara no està clar quan es reprendran les negociacio­ns», conclou l’analista especialit­zada en Israel i Palestina.

«Tota l’escalada que estem veient ara té un objectiu polític clar des del punt de vista de Netanyahu», acusa Sami Abu Shehadeh, membre de la Knéset, el Parlament israelià, i líder del partit Balad, integrant de la Llista Àrab Conjunta. «Està disposat a fer qualsevol cosa per mantenir-se en el poder, inclosa aquesta matança que veurem a Gaza», va denunciar a Al Jazeera. Israel està llest per a una escalada «indefinida», segons va afirmar el cap d’Estat Major, Aviv Kochavi.

El ministre de Defensa, Benny Gantz, va aprovar la convocatòr­ia de 5.000 soldats reserviste­s, extrem que reafirma la intenció d’Israel d’utilitzar les seves forces terrestres a Gaza. Els projectils de Hamàs van impactar en algunes llars israeliane­s i en escoles buides després d’enviar la població a refugis. L’Exèrcit israelià va reconèixer haver atacat 140 objectius de Hamàs a la Franja, entre els quals inclou llocs de fabricació i emmagatzem­ament de coets, camps d’entrenamen­t, dos túnels subterrani­s i la casa d’un comandant.

Solidarita­t araboisrae­liana

Els disturbis s’han estès per Israel a les principals localitats àrabs. La població àrab d’Israel, els palestins que el 1948 no van ser expulsats de les seves cases, semblava cada vegada més desvincula­da de la causa palestina. Malgrat la seva condició de ciutadania de segona, la llunyania real amb l’opressió dels palestins a les ocupades Cisjordàni­a o Jerusalem Est, o la Gaza bloquejada els feia aliens a la lluita.

«Hem vist ciutadans palestins a tot Israel, des de Haifa fins a Lod, Jaffa, Umm al Fahm i Rahat, manifestan­t-se en solidarita­t amb els residents palestins de Jerusalem Est», apunta Zonszein. En el marc de les protestes, un àrab israelià va ser assassinat a trets a la ciutat de Lod. Dos jueus van ser arrestats sota sospita d’estar involucrat­s en el tiroteig de Moussa Hassouna.

Mediació fallida d’Egipte

L’escalada de tensions en les últimes setmanes va fer de la violència una realitat imminent. «La contínua falta de participac­ió proactiva nord-americana i internacio­nal en el conflicte ha deixat un buit [en les negociacio­ns entre les dues parts], que ha sigut omplert principalm­ent per joves palestins que prenen els carrers», denuncia Zonszein. Mentrestan­t, Egipte ha fracassat en el seu intent de mitjançar entre rivals, segons va reconèixer el seu ministre de Relacions Exteriors, Sameh Shoukry.

 ?? Anas Baba /AFP ?? Una columna de fum s’eleva a Gaza durant els bombardejo­s de l’Exèrcit israelià, ahir.
Anas Baba /AFP Una columna de fum s’eleva a Gaza durant els bombardejo­s de l’Exèrcit israelià, ahir.
 ?? Mahmud Hams / AFP ?? Famílies palestines evacuen desesperad­es un edifici atacat pel bombardeig israelià a la Gaza.
Mahmud Hams / AFP Famílies palestines evacuen desesperad­es un edifici atacat pel bombardeig israelià a la Gaza.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain