El Periódico - Català

Mobilitzac­ió via TikTok

La plataforma de vídeos curts ha tingut un paper crucial en l’erupció de les protestes pel desallotja­ment palestí al barri de Sheikh Jarrah de Jerusalem Est i la violència de la policia

- CARLES PLANAS BOU Barcelona

L’espiral de violència que sacseja Jerusalem també ha arribat a les xarxes socials. Hi van ser presents per documentar els intents de desallotja­ment de famílies palestines de la ciutat sagrada per part de colons i ho continuen estant ara per denunciar la repressió d’Israel, que ha causat almenys 26 morts i 122 ferits després de bombardeja­r la Franja de Gaza.

Encallats des de fa dècades en una perpètua marginalit­zació, cada vegada són més els joves palestins que acudeixen a plataforme­s per amplificar la seva protesta. El paper de TikTok, l’aplicació de vídeos curts xinesa, ha sigut crucial en l’escalada de tensió a Terra Santa. L’etiqueta Palestine compta

amb 4.800 milions de visualitza­cions; FreePalest­ine (Palestina Lliure), amb 29,4 milions, i SaveSheikh­Jarrah (amb referència al barri desallotja­t), amb 108,9 milions.

Com altres xarxes socials, la popular plataforma –amb 689 milions d’usuaris al mes– està sent utilitzada per denunciar la repressió dels palestins, però també per documentar les seves vides i fer difusió de la seva cultura i tradicions, de la gastronomi­a o de la identitat nacional. També per als refugiats palestins que viuen en altres zones del món i que no poden tornar a casa, ja que Israel nega des de fa 70 anys aquest dret al retorn. El format àgil dels vídeos, el to irònic i la creativita­t de les noves generacion­s fa també que TikTok funcioni com a espai d’activisme polític.

Bloqueig també a les xarxes

No obstant, múltiples usuaris denuncien en altres plataforme­s el bloqueig o eliminació de vídeos penjats a TikTok sobre Palestina. En alguns casos s’informa que això es deu al fet que contenen «massa violència»; en altres, igual que amb la suspensió del canal de notícies palestí QNN a principis d’any, les raons són més opaques. L’oenagé 7amleh ha denunciat campanyes organitzad­es a TikTok per denunciar vídeos palestins en massa perquè els retirin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain