El Periódico - Català

Johnson es fixa en la recuperaci­ó després de la pandèmia

Pretén consolidar el vot ‘tory’ elevant el nivell d’oportunita­ts en zones deprimides

- BEGOÑA ARCE

Boris Johnson va presentar un programa legislatiu ple de promeses, centrat en la recuperaci­ó del Regne Unit després de la pandèmia i a aturar les desigualta­ts a les zones més desfavorid­es del país. Mesures orientades a consolidar la penetració dels conservado­rs en les antigues fortaleses laboristes, amb la vista posada ja en un nou mandat.

«La prioritat del meu Govern és facilitar la recuperaci­ó nacional de la pandèmia, fer el Regne Unit més fort, sa i pròsper que abans». El paquet inclou 30 noves lleis, que van de l’estímul a l’ocupació o la inversió en infraestru­ctures de transport, a nous controls per fer més difícil la petició d’asil. El primer ministre va anunciar la celebració en el termini d’un any d’una investigac­ió pública sobre la gestió del Govern de la Covid, una cosa que estaven reclamant l’oposició i alguns dels familiars de les 127.000 víctimes que ha causat el virus.

Promeses i populisme

La reina Isabel II, en el primer acte públic després de la mort del seu marit, el príncep Felip, va donar lectura a l’agenda de la nova sessió parlamentà­ria. Una cerimònia solemne, però reduïda en ostentació, amb tot just 74 convidats a la Cambra dels Lords mantenint la distància social.

L’última obertura del Parlament, després de la victòria de Johnson a les eleccions del 2019 i l’entrada en vigor del Brexit, havia quedat ajornada a causa del coronaviru­s. Ara, 17 mesos després, en un món molt diferent, arriba el moment de complir tot el que va prometre Johnson a la seva campanya, especialme­nt en les àrees deprimides d’Anglaterra. «Elevarem el nivell d’oportunita­ts a tot arreu del Regne Unit, recolzant l’ocupació, els negocis, el creixement econòmic i atenent l’impacte de la pandèmia en els serveis públics», va assenyalar en el seu programa. «Veureu instint, imaginació, entusiasme i genialitat distribuïd­a per tot el país», va clamar.

Intervenci­onisme econòmic i populisme és el veredicte a la presentaci­ó d’un paquet de propostes conegudes la gran majoria per endavant. Entre les prioritats hi ha potenciar les indústries verdes per crear ocupació i estimular les regions després de la sortida de la UE amb la creació de vuit ports francs, zones considerad­es fiscalment fora del territori duaner nacional. En la lluita contra la delinqüènc­ia, el Govern prepara penes més severes de presó per als delictes més greus.

Johnson se sent enfortit per l’èxit de la vacunació i els bons resultats a les eleccions locals, davant l’oposició laborista, debilitada i desunida. A diferència dels seus antecessor­s compta a la Cambra dels Comuns, amb una majoria més que substancia­l per governar sense grans traves. El malson constituci­onal, no obstant, no és un problema passatger. Entre les seves propostes hi ha «reforçar la unitat del Regne Unit», però als problemes a Irlanda del Nord a conseqüènc­ia del Brexit s’afegeixen els nacionalis­tes a Escòcia, que després de la seva victòria a les urnes exigeixen un segon referèndum d’independèn­cia.

nEl ‘premier’ se sent enfortit per l’èxit de la vacunació i el bon resultat a les eleccions locals

 ?? Richard Polhe / Reuters ?? La reina Isabel II i el seu fill, el príncep Carles, a la seva arribada al Parlament.
Richard Polhe / Reuters La reina Isabel II i el seu fill, el príncep Carles, a la seva arribada al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain