El Periódico - Català

Xavier Mercadé

FOTÒGRAF DE MÚSICA EN VIU

- ELENA HEVIA

El Palau Robert acull una mostra del treball del cap de fotografia d’Enderock, l’arxiu personal del qual supera el milió d’imatges. Fa quatre dècades que és un habitual de sales i festivals de la ciutat.

S’han de tenir els nervis molt ben temperats com perquè et donin 30 segons i captar una fotografia com la que Xavier Mercadé li va fer a Beyoncé. Aquest instant etern de la dinàmica diva és només un fi gra de sorra en el treball d’un fotògraf que es podria definir a partir de xifres: 37 anys de trajectòri­a des dels 80 –llavors tot just era un xitxarel·lo amant del rock–; 14.000 concerts o, el que és el mateix, la història de l’escena musical barcelonin­a, catalana i bona part de la internacio­nal de visita, i un arxiu llegendari, un milió d’imatges, que es diu aviat.

El cap de fotografia de la revista Enderrock, una espècie de conillet Duracel de la càmera, és el protagonis­ta de l’exposició Rock viu, que es pot veure a les Cotxeres del Palau Robert. Tres-centes imatges escollides pel mateix fotògraf, de les quals ha selecciona­t per a aquest diari les cinc que acompanyen aquest reportatge, una per cada dècada profession­al. L’exposició, oberta fins al 29 d’agost, mostra instantàni­es d’Els Pets, Love of Lesbian, Sidonie, Sopa de Cabra o Rosalía (una foto impression­ant tot i que a Mercadé no li interessi l’artista) així com Madonna, els Stones, Tom Waits, David Bowie, The Who o Pearl Jam, entre d’altres. L’espai imita una sala de concerts, amb la seva zona de marxandatg­e, l’escenari, el camerino i, finalment però no menys important, la barra on tot bon fotògraf revisa el treball i s’acaba de prendre unes birres.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Xavier Mercadé ??
Xavier Mercadé
 ??  ?? De dalt a baix: L’Odi Social (plaça de la Guineueta, 8/03/1986); Sopa de Cabra (Estadi Olímpic, 6/10/1990); Beyoncé (Palau Sant Jordi, 27/5/2007); Neil Young (Poble Espanyol, 20/6/2016); La Casa Azul, amb Guille Milkyway a la imatge (Razzmatazz, 17/1/2020).
De dalt a baix: L’Odi Social (plaça de la Guineueta, 8/03/1986); Sopa de Cabra (Estadi Olímpic, 6/10/1990); Beyoncé (Palau Sant Jordi, 27/5/2007); Neil Young (Poble Espanyol, 20/6/2016); La Casa Azul, amb Guille Milkyway a la imatge (Razzmatazz, 17/1/2020).
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain