El Periódico - Català

Rosa Alarcón

REGIDORA DE MOBILITAT

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Una línia exprés de bus unirà els extrems del Tram amb el centre de Barcelona en poc més de 10 minuts a partir del mes de setembre. Es preveu que un 30% dels futurs usuaris procedeixi del cotxe privat.

Temps invertit

Espreveuqu­elalínia sumi un milió de viatges a l’any i que el 30% del passatge arribi del cotxe

El bus és tan pròxim com lent. Tenir la parada a prop de casa és una benedicció, però aturar-se cada dues illes per carregar passatge i fer-ho en una ciutat tan congestion­ada com Barcelona, converteix l’invent en un transport d’escassa eficiència que amb prou feines supera els 12 quilòmetre­s per hora de mitjana. Durant la primera dècada d’aquest segle, quan es va començar a parlar de modificar el transport en superfície, es va dissenyar el Retbus, que en origen eren 11 línies de gran capacitat i amb les parades més distanciad­es de l’habitual. Però la cosa va canviar, i es va empetitir l’espai entre baixadors perquè l’usuari no es revoltés. Va semblar, potser només és una sensació, que la política es menjava l’essència del pla. Així van néixer els 28 recorregut­s de la xarxa ortogonal d’autobusos, desplegada entre el 2012 i el 2018. Més racionals i fàcils d’interpreta­r, no resolien el principal problema: la velocitat comercial. Aquest dilluns, no obstant, es va presentar el que potser sigui el primer pas cap a l’objectiu d’agilitar el servei que brinda Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB). Es tracta de la primera línia exprés que comença i acaba dins de la ciutat. Unirà Francesc Macià i Glòries, però no a través de la Diagonal, el que obriria una tempesta política colossal, sinó pel centre.

Serà una prova pilot, va insistir ahir la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, en la roda de premsa. La idea és que aquest bus ràpid trànsit (BRT) funcioni de setembre a juny i de 7.00 a 22.00 hores, amb una freqüència de pas de vuit minuts, amb sis autobusos de 12 metres i amb tan sols quatre parades per sentit (Hospital Clínic, Universita­t/Aribau, passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan). Carril reservat

La circulació es farà íntegramen­t a través de carrils bus (Villarroel, Gran Via, Aragó i Urgell), cosa que permetrà, segons calcula TMB, arribar a una velocitat mitjana de 15 quilòmetre­s per hora. L’empresa preveu que al llarg de l’any s’arribi al milió de validacion­s i que el 30% dels usuaris provinguin del vehicle privat. La línia, que encara no té nom definitiu però sí color (el vermell corporatiu de tota la vida), operarà de dilluns a divendres i pretén ser paladí de la intermodal­itat, ja que les parades es col·locaran en punts d’intercanvi amb quatre línies de metro, a més dels dos ramals del tramvia.

El bus exprés avança per la Diagonal sobre part del tram (de Padilla fins a Aragó) que en menys d’un any hauria d’estar en obres perquè comenci l’expansió del Trambesòs cap al Llobregat. La idea d’aquest mandat és impulsar l’arribada del tramvia fins a Verdaguer, a l’altura del carrer de Girona. Tal com va assenyalar Gerardo Lertxundi, conseller delegat de TMB, no està previst que la reurbanitz­ació de l’avinguda afecti el recorregut del bus. En qualsevol cas, va recordar Alarcón, «Barcelona és una ciutat viva i, si s’han de desplaçar parades, és una cosa que forma part de la gestió diària dels autobusos». La connexió entre els extrems de la línia i el centre es farà en poc més de 10 minuts, cosa que suposarà un estalvi del 30%, sempre segons les estimacion­s de la companyia, respecte al temps actual que fan servir autobusos que tenen un recorregut similar, com el 6 o el 7.

L’èxit o fracàs d’aquesta connexió semidirect­a entre Francesc Macià i Glòries determinar­à quins altres passos es poden fer en la configurac­ió del transport de superfície. La regidora de Mobilitat, no obstant, es va mostrar optimista: «Si abans d’un any podem estendre noves línies, ho farem». Això sí, hauran de tenir molt en compte el cost de la mesura. Aquest primer experiment de bus exprés urbà no suposarà un increment del pressupost (els diners sortiran de l’optimitzac­ió dels recursos existents), però una futura expansió de la cosa sí que suposaria injectar recursos. «Clara rectificac­ió»

La presentaci­ó d’aquesta nova línia no va passar desaperceb­uda per als neoconverg­ents, això és, per al grup municipal de Junts, hereu de la proposta de Xavier Trias d’oblidar-se del tramvia per apostar per una línia de busos elèctrics que creuï la Diagonal. A través d’un comunicat, van donar la benvinguda al projecte i van considerar una «clara rectificac­ió del govern municipal» el fet que s’accepti enllaçar en bus pel centre de la ciutat les parades del tramvia entre Francesc Macià i Glòries. «És el que sempre ha demanat Junts», diu la nota. El que havien sol·licitat, no obstant, era aquesta línia de bus que creués la Diagonal de cap a cap, no la volta per les entranyes de l’Eixample. Si ens n’anem més lluny, de fet a finals de la primera dècada d’aquest segle, el mateix Trias havia fins i tot defensat per tots els mitjans la connexió del tramvia a través de la Diagonal.

A la roda de premsa també es va anunciar l’extensió de l’oferta del bus a demanda, estrenat el febrer del 2019 a Torre Baró. L’èxit d’aquesta iniciativa, segons TMB, amb 46.000 viatges anuals abans de la Covid, permet impulsar aquest mateix any serveis similars a Horta-Guinardó (per a la línia 135), Sarrià-Sant Gervasi (118 i 128) i Ciutat Vella (120 i 121), amb idea de continuar creixent el 2022.

 ??  ??
 ?? Manu Mitru ?? Un autobús circula per la Gran Via a l’altura de Glòries, ahir a la tarda.
Manu Mitru Un autobús circula per la Gran Via a l’altura de Glòries, ahir a la tarda.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain