El Periódico - Català

¿Carreró sense sortida?

- Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO. Joan Tapia

Després del meu article d’ahir, constatant l’augment de tensió entre ERC i JxCat i la possibilit­at que s’hagin de repetir les eleccions, una lectora em diu que no ho entén. Si Oriol Junqueras i Jordi Sànchez estan reclosos a Lledoners, ¿per què no arriben a mínims acords?

Crec que és perquè els partits nacionalis­tes viuen en una bombolla i creuen que l’única prioritat és la independèn­cia. Però, a part que cap té la llàntia d’Aladí que assenyali el camí –allò del 2017 va portar al 155–, aquesta no és la prioritat si ens creiem les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t. L’últim baròmetre del 2020 del CEO pregunta pel primer problema de Catalunya i un 55,8% afirma que la sanitat. Lluny, el 33%, apunta la insatisfac­ció amb la política. I la relació entre Catalunya i Espanya –ambigu enunciat que pot significar coses diferents– només arriba al tercer (27%), seguit immediatam­ent per la precarieta­t laboral (24%).

La gran preocupaci­ó dels catalans no és avui la independèn­cia. Però ERC i JxCat viuen en la seva bombolla i la converteix­en en condició essencial per al soci de govern. Si per als dirigents nacionalis­tes la independèn­cia no tapés totes les altres coses –allò que la ciutadania creu tant o més important, la sanitat i l’ocupació– hi podria haver altres pactes.

Entre els tres partits més votats al febrer, el PSC, ERC i JxCat, qualsevol pacte seria possible atenent el que segons el CEO els ciutadans creuen prioritari. Per exemple, un pacte d’esquerres PSC-ERC que amb 66 escons estaria al caire de la majoria i que els comuns podrien apuntalar. O un altre PSCJxCat com el que funciona, contra vent i marea, a la Diputació de Barcelona.

Però com per a ERC i JxCat l’única prioritat és la independèn­cia –no la salut o l’ocupació– només poden governar junts (amb ajuda de la CUP). Però després no aconseguei­xen pactar perquè es barallen sobre com aconseguir la independèn­cia. I per això seguirem sense Govern divendres quan es compleixin tres mesos de les eleccions. En realitat, estem sense Govern efectiu des de molt abans, si creiem el president Torra quan, a principis del 2020, va donar la legislatur­a per esgotada per falta de confiança entre els socis.

¿Com poden Aragonès i Puigdemont ser tan presoners de la seva bombolla, molt legítima però que no és la prioritat dels catalans segons les enquestes de la mateixa Generalita­t? ¿Per què no es pregunten les raons

Que ERC i JxCat facin de la independèn­cia l’única prioritat bloqueja la formació d’un Govern

per les quals el PNB no governa amb Bildu sinó amb el PSOE?

És estrany i la trista conseqüènc­ia és que els bascos, els valencians i els andalusos tenen un Govern autonòmic que –agradi o no– pren decisions mentre que Catalunya està paralitzad­a. I la bombolla és tan espessa que des de les eleccions no hi ha hagut –que jo sàpiga– cap presa de contacte entre Illa i Aragonès, els dos líders empatats en escons. O entre Illa i Borràs, la segona de la llista de JxCat.

El pitjor seria –espero que no– que aquests líders tinguessin por que qualsevol contacte transversa­l fos jutjat una traïció per part dels seus afiliats, com devien creure els militants (pocs) que dilluns van protestar davant la seu d’ERC al carrer de Calàbria. I Salvador Illa, ¿per què no ha pres la iniciativa i exigit reiteradam­ent aquestes reunions?

Una coneguda entitat de crèdit suggereix sempre «parlem» a tots els seus anuncis. En canvi, a l’hora de governar hi ha els qui només volen negociar amb els que pensen com ells que... al final resulta que pensen diferent. ¿Com superar aquest carreró sense sortida?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain