El Periódico - Català

Cop a la xarxa que va falsificar 2.000 carnets de conduir

Els investigad­ors planegen arrestar tots els compradors que circulen sense haver superat els exàmens per obtenir el permís.

- GUILLEM SÁNCHEZ

Els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia han activat a Catalunya, i a la resta d’Espanya, una macroopera­ció per desarticul­ar un xarxa dedicada a la falsificac­ió de permisos de conduir que hauria distribuït uns 2.000 carnets. L’objectiu dels dos cossos policials és capturar la quinzena de membres que formaven el grup criminal però també localitzar i arrestar totes les persones que han comprat carnets de conduir de manera fraudulent­a. El balanç provisiona­l de detencions va ascendir ahir a 300 persones. La banda venia documents autèntics que obtenia de manera fraudulent­a, remarquen fonts policials consultade­s per EL PERIÓDICO.

El cas, batejat com Loki –el déu que la mitologia nòrdica relaciona amb el frau–, s’allargarà durant diversos dies i va requerir la participac­ió de gairebé totes les unitats del cos de seguretat català. Hi ha gairebé 2.000 agents mobilitzat­s per poder portar a terme l’onada d’arrestos, tal com va avançar la cadena SER i va confirmar aquest diari, amb 16 entrades i registres als domicilis dels membres del grup criminal que residien a Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Llagostera, Quart i Vic.

Molts dels compradors són persones d’origen estranger, procedents de països com el Marroc o el Pakistan, amb problemes burocràtic­s que no sabien esquivar per homologar permisos de conduir que havien obtingut als seus països natals. Però n’hi ha d’altres que senzillame­nt havien vist en aquesta banda una manera d’aconseguir treure’s un carnet de conduir que no pensaven aprovar pel curs legal. L’activitat d’aquest grup, que era capaç d’alterar la base de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), ha permès que, en definitiva, una xifra altíssima de persones condueixin per Espanya sense haver superat les mesures de control de les autoritats. És a dir, sense haver aprovat la teoria, la pràctica o els exàmens mèdics que la DGT estima imprescind­ibles per a la seguretat de tots. Per aquesta raó, remarquen fonts policials, l’objectiu de l’operació és, en primer lloc, desarticul­ar el grup criminal que obtenia aquesta documentac­ió autèntica de manera fraudulent­a, i, en segon lloc, arrestar també totes les persones que han obtingut els permisos pagant quantitats que van dels 4.000 als 10.000 euros.

Segons les primeres investigac­ions, un informàtic que treballava per a la DGT va fer d’enllaç amb els falsificad­ors. És a dir, introduïa a la base de dades de la DGT el correspone­nt expedient, en què constava l’expedició del suposat carnet. La gran dificultat de l’operació Loki ha sigut aclarir quants documents havia fabricat i venut la banda, ja que al tractarse de títols autèntics eren indetectab­les per part dels agents de Trànsit dels Mossos d’Esquadra.

Instrueix el cas el jutjat número 1 de Girona. La causa està oberta per delictes de suborn i falsificac­ió de document públic. També per pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals, en el cas dels membres de la banda. En un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aclareix que el procedimen­t es va obrir a mitjans del 2020 a petició dels Mossos i que, en col·laboració amb la Policia Nacional, ha identifica­t des d’aleshores 1.845 conductors a tot el país que circulen amb un carnet obtingut mitjançant «pagament directe» als integrants d’aquest grup criminal.

La investigac­ió no únicament persegueix els membres de la banda, sinó també els qui van comprar aquests carnets. Són tantes les detencions que s’han realitzat i que s’efectuaran que l’operatiu està dissenyat per anar portant a terme les detencions de manera gradual.

La causa té nou volums i més de 6.000 folis. La magistrada titular d’Instrucció 1 prendrà declaració progressiv­ament als 1.845 compradors de carnets de conduir falsos a aquesta xarxa presencial­ment, per videoconfe­rència o mitjançant exhort. «Mossos i CNP posaran a disposició de la magistrada els integrants de la cúpula detinguts a Girona», aclareix el comunicat del TSJC.

L’operatiu Loki va desarticul­ar ahir la cúpula de la banda amb 16 entrades i registres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain