El Periódico - Català

El PSC es reafirma a no abstenir-se i Sánchez demana a ERC suport a Illa

Els socialiste­s busquen ser l’alternativ­a a l’independen­tisme El president ofereix un Govern amb els comuns però no un tripartit

- JUANMA ROMERO

En política, 15 dies donen per a molt. Hi pot haver marge perquè finalment el bloc independen­tista es recompongu­i i firmi la seva aliança. O hi pot haver eleccions de nou a Catalunya. Però el que, d’entrada, no és sobre la taula és que Pere Aragonès aconseguei­xi ser investit gràcies a l’abstenció del PSC. Els socialiste­s no contemplen aquest escenari i tornen la pilota a la teulada dels republican­s: els demanen, i ho va fer Pedro Sánchez ahir al Congrés, que siguin ells qui recolzin Salvador Illa, el vencedor de les autonòmiqu­es del 14 de febrer, com a futur president.

«Arribats a aquest punt, potser a Catalunya es podria pensar en un Govern d’esquerres liderat per qui va guanyar les eleccions, que és el PSC». Era el final de la rèplica del cap de l’Executiu al portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Just abans s’havia compromès a mantenir la política de diàleg amb Catalunya –«per descomptat aquest Govern complirà amb el seu full de retrobamen­t entre la societat catalana i l’espanyola»–, però la part central del seu discurs era precisamen­t aquesta oferta al partit d’Oriol Junqueras, en plena ruptura independen­tista.

El model del Govern

Però el president del Govern feia aquest plantejame­nt tot i ser conscient que els republican­s no recolliran aquest guant. I no estava pensant en un tripartit, segons ratificave­n a la Moncloa, a Ferraz i al PSC. «És el que sempre hem dit», insisteixe­n a EL PERIÓDICO fonts molt pròximes a Sánchez. És a dir, que el líder socialista estava apuntant en la mateixa direcció que va reiterar l’exministre de Sanitat en la seva campanya del 14-F i després de les eleccions catalanes: un Govern presidit per ell mateix, en coalició amb els comuns i avalat des de fora per Esquerra. És a dir, el model de l’Executiu central.

«El que va dir Sánchez a ERC és una cosa molt simple: que facin president Illa. Nosaltres aspirem a la presidènci­a, però ERC no farà president Illa, com nosaltres tampoc farem president Aragonès», abunden fonts del màxim nivell del PSC. A la Moncloa, Ferraz i el PSC reiteren que un tripartit o un Govern d’esquerres no es produirà, ja que els republican­s «van abans a eleccions per parlar amb el PSC». I al PSOE i PSC es recorda amb espant l’experiènci­a dels governs de Pasqual Maragall i José Montilla.

Això explica que els socialiste­s tampoc contemplin facilitar, amb els seus 33 vots, l’elecció del candidat d’ERC. «Investir Aragonès és impossible», sentencien en el cercle de Sánchez. «Ja han dit que no volen saber res de nosaltres», rubriquen des de les altures del PSOE, una reflexió que se sent calcada des de l’entorn d’Illa i de Miquel Iceta, primer secretari del PSC i ministre de Política Territoria­l: «¿Per què ens hauríem d’abstenir? ¿Perquè ERC governi sola amb els comuns i la CUP? Això és d’aurora boreal».

Els socialiste­s catalans remarquen que el seu objectiu és consolidar-se com a alternativ­a, i aquesta voluntat xocaria si a més ajudessin Aragonès a accedir a la Generalita­t amb un full de ruta independen­tista sota el braç.

Tant a la cúpula d’Iceta com a la direcció nacional del PSOE neguen, com addueix JxCat, algun tipus d’entesa secreta amb ERC. Com ho desmenteix­en en l’entorn de Rufián i de la vicepresid­enta tercera del Govern, Yolanda Díaz, d’Unides Podem. ■

«¿Ens abstenim i que ERC governi sola amb els comuns i la CUP? És d’aurora boreal», diu el PSC

 ?? Borja Puig de la Bellacasa / Efe ?? El ministre i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president del Govern, Pedro Sánchez, dimarts, a la Moncloa.
Borja Puig de la Bellacasa / Efe El ministre i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president del Govern, Pedro Sánchez, dimarts, a la Moncloa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain