El Periódico - Català

Camí del desastre

Estem abocats a eleccions: ERC i Junts ja no poden ni volen governar junts, ERC no vol pactar res amb el PSC, i el PSC només desitja la presidènci­a

- Eulàlia Vintró Eulàlia Vintró és catedràtic­a de la Universita­t de Barcelona.

Les dues setmanes vinents assistirem a unes falses polèmiques que tindran l’únic objectiu de fer recaure en els altres la responsabi­litat de la convocatòr­ia electoral

Si la darrera convocatòr­ia electoral ja va tornar a evidenciar les discrepànc­ies a l’interior del Govern català, el resultat electoral no ha servit per clarificar el panorama polític, està generant greus conseqüènc­ies i, segurament, unes noves eleccions en ple estiu.

Eren factibles dues grans majories, la d’esquerres amb el PSC, ERC i ECP i la independen­tista amb ERC, Junts i la CUP, les dues amb 74 escons, però aquesta amb 84.992 vots menys. Només ERC podia triar i va optar per la majoria independen­tista.

Tenint en compte la gravetat de la situació general de Catalunya, així com la inexistènc­ia des de feia molts mesos d’un govern capaç de governar, era imprescind­ible que els partits escollits per ERC, la força hegemònica d’aquest bloc, assumissin la seva responsabi­litat i pactessin en poc temps el programa i la composició del nou Govern.

L’elecció de la Mesa del Parlament i de la seva presidènci­a ja van palesar que el clima d’entesa entre ERC i Junts no havia millorat ja que Junts vivia malament haver perdut per primera vegada la seva condició de líder i a ERC l’angoixava que fos tan petita la diferència a favor seu. Formalment es va acceptar que el nou president fos Aragonès i que la presidènci­a del Parlament recaigués en la persona que Junts escollís. I així va ser pel que fa al Parlament, però pel que fa a la Presidènci­a de la Generalita­t, avui, gairebé dos mesos després, està pendent.

ERC i la CUP van signar un acord de govern en pocs dies, però Junts n’està al marge. Malgrat les reiterades declaracio­ns d’ERC favorables a una negociació ràpida i eficaç, Junts ha insistit en la preferènci­a de fer un pacte serè, profund i estable i no ser esclaus del calendari. Però el calendari existeix i el dia 26 de maig, si no hi ha nou president, es convocaran de forma automàtica noves eleccions.

No sabem gairebé res del contingut del possible pacte en temes tan importants com la salut, l’educació, les polítiques socials, la lluita contra l’atur, la recuperaci­ó econòmica, etc. Sí que ens expliquen les discrepànc­ies: el paper del Consell per la República i el seu cap, Puigdemont, la posició conjunta que els dos partits han de defensar al Parlament espanyol, tot i que ERC té 13 diputats i Junts 4, i en l’assignació de conselleri­es.

També es va fent pública la divisió de Junts: una part vol pactar i governar per mantenir poder i càrrecs i una altra prefereix repetir les eleccions per recuperar l’hegemonia. Jordi Sánchez va assumir que ERC governés en solitari i amb el seu suport des de fora mentre que Carles Puigdemont acaba de dir que no regalaran sense compensaci­ons els quatre vots que necessita Aragonès. En efecte, la suma d’ERC, CUP i ECP queda a quatre escons de la de PSC, Vox, Cs i PP, que votaran en contra.

Aquest galimaties ha quedat una mica difuminat per la campanya electoral madrilenya i pel final de l’estat d’alarma. Però les conseqüènc­ies són molt perjudicia­ls per a la ciutadania: seguim en una situació greu pel que fa a la pandèmia; el món econòmic, industrial, comercial i laboral té infinites reclamacio­ns i propostes pendents sense que la Generalita­t les atengui; el cansament i el desànim regnen entre la gent i unes noves eleccions es veuen com un desastre. ¿Algú pot creure que un Govern en minoria serà fort i eficaç? ¿Algú s’imagina que els dos grans partits independen­tistes podran recuperar la confiança, el respecte i la lleialtat mútues? Potser haurien d’obrir la porta a la majoria d’esquerres i fer front amb empenta i sensibilit­at a la complicada realitat.

Tanmateix, estem abocats a eleccions: ERC i Junts ja no poden ni volen governar plegats, ERC no vol pactar res amb el PSC i el PSC només desitja la Presidènci­a. ECP, per tal d’evitar noves eleccions, negocia el suport a ERC sempre que Junts en quedi al marge, i la resta de partits ni opinen. Les dues properes setmanes assistirem a unes falses polèmiques que tindran un únic objectiu, fer recaure en els altres la responsabi­litat de la convocatòr­ia electoral per tal de guanyar algun vot més. El PSC confia a continuar sent el primer partit i a millorar el nombre de votants, ERC a mantenir i incrementa­r el lideratge del sector independen­tista i Junts a recuperar l’hegemonia d’aquest sector. No serà, doncs, sorprenent que amb aquestes ambicions, legítimes dins de cada partit però insubstanc­ials pel que fa a les angoixes ciutadanes, la gent passi de votar. L’anunciat acord de mínims entre independen­tistes demostra l’allargamen­t d’aquesta agonia interminab­le.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain