El Periódico - Català

100.000 milions de dòlars per evitar una altra pandèmia

Un grup d’experts proposen per encàrrec de l’OMS crear un fons econòmic per utilitzar en futures crisis. Plantegen crear un nou sistema de vigilància sanitària i arribar a un acord amb les farmacèuti­ques per alliberar les patents.

- EL PERIÓDICO

La pandèmia de la Covid-19, que ha matat més de 3,3 milions de persones i ha destruït l’economia mundial, «es podria haver evitat», segons un panel d’experts independen­ts que ha elaborat un informe per encàrrec de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). A l’informe, publicat ahir, denuncien aquest veritable «Txernòbil del segle XXI» i demanen urgentment àmplies reformes dels sistemes d’alerta i prevenció. «El sistema actual va fallar a protegir-nos de la pandèmia de la Covid-19», conclouen.

Tot i que és sever, l’informe no assenyala cap culpable. Al contrari, «aquesta situació es deu a una miríada de fracassos, llacunes i retards en la preparació i la resposta» a la pandèmia. «És evident que la combinació de males decisions estratègiq­ues, d’una falta de voluntat per abordar les desigualta­ts i d’un sistema mal coordinat, va crear un còctel tòxic», assenyala l’informe. L’equip, de 13 experts, planteja una sèrie de recomanaci­ons per intentar prevenir una nova pandèmia com l’actual. Són les següents:

DINERS PER A UNA ALTRA PANDÈMIA.Crear

un fons fort de finançamen­t que permeti al món afrontar futures pandèmies i que, en cas d’emergència, pugui desemborsa­r entre 50.000 i 100.000 milions de dòlars anuals a curt termini (i per un període de 10 a 15 anys). En cas de declaració de pandèmia, s’hauria de poder mobilitzar 10 vegades aquestes quantitats, avançant el que els països es comprometi­n a aportar per no perdre un temps que redunda en la propagació de l’agent pandèmic, sigui un virus o un altre tipus de patogen. Aquest mecanisme seria independen­t de l’OMS i supervisat pel Consell Mundial sobre Amenaces per a la Salut, que també es proposa crear.

UNA NOVA VIGILÀNCIA.

Crear el Consell Mundial de Lluita contra les Amenaces Sanitàries i establir un nou sistema mundial de vigilància basat en una «transparèn­cia total». Aquest sistema donaria a l’OMS el poder de publicar immediatam­ent informació sobre epidèmies susceptibl­es de convertir-se en pandèmies sense sol·licitar l’aprovació dels països. Amb aquesta proposta, busquen acabar amb un dels problemes identifica­ts en la resposta a la pandèmia de la Covid-19: que els països exigien molt de l’OMS, però li negaven l’autoritat i finançamen­t suficient per oferirlos les respostes esperades. Referent a això, proposen que s’acabi amb el model que permet als

països fer contribuci­ons condiciona­des a l’OMS.

AMPLIAR EL MANDAT DEL SECRETARI DE L’OMS.

Que el mandat del secretari general de l’OMS passi de cinc a set anys, però sense possibilit­at de reelecció, tot i que això no s’aplicaria de forma retroactiv­a. Per això, l’actual secretari general, l’etíop Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, el primer mandat del qual acaba el 2022, podria optar a un segon.

TRES MESOS PER ALLIBERAR PATENTS.Les

farmacèuti­ques haurien de rebre un termini de tres mesos perquè concedeixi­n permisos de fabricació de les seves vacunes a altres fabricants i, si no hi estan acord, s’haurien de suspendre els seus drets de propietat intel·lectual. Plantegen que els antídots es puguin produir en més llocs del món.

ELSRICSHAN­DEDONARVAC­UNES.

Insta els països, sobretot els rics, a proporcion­ar més de 2.000 milions de dosis de vacunes d’aquí a mitjans del 2022. I almenys 1.000 milions per abans d’aquest setembre.

 ?? Reuters ?? Una persona tira flors sobre un familiar mort per coronaviru­s a Kàtmandu.
Reuters Una persona tira flors sobre un familiar mort per coronaviru­s a Kàtmandu.
 ??  ?? Assistènci­a a un pacient ingressat per Covid a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
Assistènci­a a un pacient ingressat per Covid a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
 ?? Ferran Nadeu ??
Ferran Nadeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain