El Periódico - Català

La ruptura dels comuns amb ERC complica més la investidur­a

> Els comuns trenquen la negociació mentre Esquerra no veti JxCat en el Govern > Aragonès crida els puigdemont­istes a «complir la paraula donada»

- XAVI BARRENA FIDEL MASREAL

La situació s’assembla, sospitosam­ent, a la de fa una setmana. La investidur­a torna a dependre del fet que ERC i Junts trobin la via cap a un acord global, sigui en la forma que desitgen els republican­s (simple suport parlamenta­ri en la votació decisiva), sigui en la que propugnen els postconver­gents (entesa per a un Govern de coalició). Ja no hi ha solucions intermèdie­s, desterrade­s prèviament per JxCat, de donar quatre vots favorables a Pere Aragonès, ja que els comuns, de qui depenia la fórmula aritmètica, ahir van trencar la negociació amb ERC.

La cimera promoguda per la CUP dimecres, per acostar no tant posicions com sensibilit­ats, entre ERC i Junts ha causat, doncs, ja la primera víctima. La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, així ho va sancionar a l’hemicicle, en la sessió de control al Govern en funcions. I és que, després de reconèixer a Aragonès el «moviment» que va suposar sortir del marc negociador del Govern de coalició al de l’Executiu en solitari, li va criticar, no obstant, que aquest impuls hagués durat «quatre dies», amb referència a la reunió tripartida de dimecres. En vista d’això, Albiach ha donat per «trencades» les negociacio­ns encaminade­s a garantir el recolzamen­t dels comuns a la investidur­a d’Aragonès «fins que hi hagi garanties que Junts no estarà al Govern, ni ara ni més endavant en la legislatur­a».

La resposta del vicepresid­ent, en la sessió de control parlamentà­ria, ha sigut, al seu torn, agrair que els comuns s’hagin assegut a negociar amb ERC i ha recordat a Albiach que «els reptes que té» Catalunya, la reconstruc­ció econòmica, climàtica i la defensa de l’autodeterm­inació i l’amnistia «apel·len a quatre forces, també a la seva». Amb tot, va afegir, «l’aritmètica és la que és», amb referència a l’escàs recolzamen­t numèric que podria aportar un pacte amb els comuns, que tenen vuit escons. «Hem d’explorar totes les vies», ha afirmat, abans de recordar que li «queda una setmana» per arribar a un acord que li permeti ser investit.

Més Govern monocolor

La primera lectura entre bastidors dels republican­s és que la sortida d’escena dels comuns «contribuei­x al fet que Junts tingui més força», va afirmar una font republican­a. Tot depèn, de nou, de les negociacio­ns que es reobrin. I ERC hi acudirà amb la proposta del Govern en solitari: la demanda que els postconver­gents votin, tots, a favor d’Aragonès. «És la proposta de Jordi Sànchez», va dir la mateixa veu, sempre en l’ànim de recordar als puigdemont­istes la paraula donada.

Junts per Catalunya, d’altra banda, ha transmès internamen­t missatges de confiança en un acord, però de moment aquesta posició optimista no es basa en fets concrets. Els negociador­s postconver­gents adverteixe­n a ERC que la solució s’ha de tancar abans de l’eventual investidur­a. No accepten, doncs, recolzar Aragonès i posteriorm­ent tancar un acord del tot amb una possible coalició, com ofereixen els republican­s.

I seguint el fil del possibilis­me, les fonts consultade­s a Junts apunten que si ERC fa un pas endavant ells a canvi podrien proposar un pla que potser no fos una coalició però sí una cosa semblant. La solució

salomònica encara no té forma, ni tampoc consten contactes oficials formals més enllà dels missatges conciliado­rs que existeixen, discretame­nt, entre diputats.

Coincidènc­ia en la catàstrofe

Ara mateix, l’únic punt en comú entre els dos socis en funcions és l’anàlisi que una repetició electoral seria una catàstrofe per al conjunt de l’independen­tisme i podria obrir les portes a una victòria del PSC més folgada que la del 14-F. Un PSC, i el seu líder, Salvador Illa, que ahir va reclamar per enèsima vegada a Aragonès que faci un «pas al costat» perquè ell pugui assajar una investidur­a que, paradoxalm­ent, necessitar­ia el recolzamen­t republicà.

Ja a la tarda, Aragonès, en la seva compareixe­nça per informar de la seva gestió de la pandèmia, va deixar sobrevolan­t a l’hemicicle l’incomplime­nt de la paraula donada per Junts, sense esmentar-los. Així, el vicepresid­ent en funcions va reclamar: «Fem honor a la paraula. Complim el compromís de tots, que és de no anar a eleccions, fem Govern, fem-lo ja i evitem la repetició d’eleccions, és un imperatiu polític». I va acabar insistint: «Depèn de nosaltres, jo lluitaré com des del primer segon des de la nit del 14 de febrer fins a l’últim segon perquè això sigui possible, estic convençut que, si tots posem de part nostra, així serà».

Aragonès, segurament per no trencar el clima d’impàs viscut al Parlament, on uns i altres van dir més indirectes que apellacion­s directes, no va obrir la porta a recuperar el Govern de coalició que li exigeix Junts, però tampoc va explicitar que la seva voluntat sigui constituir un Govern en solitari. Va parlar de la necessitat que hi hagi un «Govern». En la seva pressió a Junts, va demanar als diputats que siguin conscients de «fins a quin punt augmenta la desafecció».

 ?? Ferran Nadeu ?? Pere Aragonès conversa amb Marta Vilalta i Josep Maria Jové mentre Jéssica Albiach passa per darrere, ahir al Parlament.
Ferran Nadeu Pere Aragonès conversa amb Marta Vilalta i Josep Maria Jové mentre Jéssica Albiach passa per darrere, ahir al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain