El Periódico - Català

Catalunya comença a alliberar llits destinats a la Covid

> Alguns hospitals recuperen els espais habituals a mesura que donen altes mèdiques

- BEATRIZ PÉREZ

Alguns hospitals catalans ja estan tancant llits que queden lliures i que s’havien muntat per ampliar l’espai amb l’esclat de la pandèmia del coronaviru­s.

VALL D’HEBRON. És el cas de la Vall d’Hebron, per exemple. «Alta que donem, llit que tanquem. L’objectiu és anar tancant aquells que estan per sobre de la capacitat estructura­l de l’hospital i anar donant descans al personal», afirma el cap de Medicina Intensiva de la Vall d’Hebron, Ricard Ferrer». Tancar no vol dir que no es puguin reobrir», diu. Fets com el que es va viure dissabte passat, quan grups de persones es van reunir sense distància ni mascareta per celebrar l’estat d’alarma, podrien tallar la bona tendència.

L’augment de la taxa vacunal està provocant caigudes en picat d’ingressos i mortalitat en els col·lectius immunitzat­s. Ferrer destaca, per exemple, que ja gairebé no ingressen a l’hospital persones de 70 o més anys.

HOSPITAL DE SANT PAU I HOSPITAL DEL MAR. Fa un mes, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va clausurar una sala sencera amb uns 30 llits, segons afirmen fonts del centre. L’Hospital del Mar també ha tancat «alguns llits que estaven per sobre de la capacitat estructura­l del centre», segons afirma el cap de Medicina Intensiva del Mar, Joan Ramon Masclans. «Però seguim per sobre de la nostra capacitat», diu. Per exemple, a l’uci (que abans de la pandèmia tenia 18 llits) ara hi ha uns 40 pacients entre Covid i no Covid. «L’ocupació de l’uci segueix per sobre del 200%», explica Masclans, que demana «prudència».

ARNAU DE VILANOVA, BELLVITGE I CLÍNIC. A Lleida, l’Arnau de Vilanova ha recuperat al 100% l’activitat quirúrgica al remetre els ingressos de persones afectades per coronaviru­s. Altres hospitals, com el de Bellvitge i el Clínic, encara no han començat a tancar llits extres.

La bona evolució epidemiolò­gica de Catalunya, amb la quarta onada del coronaviru­s en fase de control, segueix el seu curs. Més lent del que es voldria, però els hospitals i les ucis es continuen buidant de pacients amb coronaviru­s gràcies als efectes de la vacunació. Ahir, el nombre de pacients hospitalit­zats amb Covid-19 era de 1.227 (54 menys que el dia anterior), dels quals 410 eren en ucis (13 menys que la vigília), segons les xifres de la Conselleri­a de Salut.

També milloren altres indicadors, com el risc de rebrot, que s’ha situat en els 191 punts. Per sobre dels 100, el risc que l’epidèmia torni a créixer és «alt», mentre que per sobre dels 200 és «molt alt». La positivita­t continua inferior al 5% (4,83%) i ahir hi va haver 1.269 nous contagis i 18 morts.

 ?? Jordi V. Pou ?? Entrada principal de l’Hospital Arnau de Vilanova, l’estiu passat.
Jordi V. Pou Entrada principal de l’Hospital Arnau de Vilanova, l’estiu passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain