El Periódico - Català

El CIS situa el tripartit d’esquerres com a preferènci­a dels catalans

> La majoria dels enquestats creuen que es reeditarà el Govern independen­tista > Els votants d’ERC, dividits sobre les aliances

- JÚLIA REGUÉ

Catalunya segueix en suspens, a l’espera de la investidur­a d’un president o d’una repetició electoral a mitjans de juliol. I en plena crisi entre Esquerra i Junts, el Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) va entrar en joc ahir amb una enquesta que reflecteix que el 31,2% dels catalans prefereixe­n un tripartit d’esquerres (ERC, PSC i En Comú Podem) i, a vuit punts de distància, un Executiu de coalició entre forces independen­tistes (23,2%).

De les 3.735 entreviste­s realitzade­s entre el 26 de març i l’1 de maig, abans que les negociacio­ns entre Esquerra i Junts saltessin pels aires, es desprèn que les opcions d’un Govern en solitari no compten amb simpaties. Un 12,7% prioritza el PSC governant sol al Palau de la Generalita­t, i un escàs 5,7% dona suport que ERC faci el mateix, una opció que guanya punts entre les files republican­es després del xoc amb els postconver­gents.

Malgrat la legislatur­a de baralla incessant entre els encara socis a l’Executiu català, fins a un 50,7% dels enquestats creuen que tornarà a reeditar-se un acord independen­tista, davant un 9,2% que confia en l’equació PSC-ERC-En Comú Podem i un 4,3% que augura un Govern d’Esquerra en solitari.

Els pactes

Els votants republican­s estan dividits sobre les aliances: un 48,9% escull Junts, però un 23,6% prefereix les esquerres i un 20,4%, agafar el comandamen­t de la Generalita­t de manera autònoma. En canvi, els electors de la postconver­gència i dels anticapita­listes prefereixe­n majoritàri­ament pactar només amb independen­tistes en un 88,3% i un 68,1%, respectiva­ment. Els que van votar el PSC es decanten en un 54,7% per posar l’espatlla amb ERC i els comuns, mentre que un 31,5%, perquè governi en solitari.

Una repetició electoral no sacsejaria el panorama polític, segons el sondeig: un 73,5% reconeix que es decidiria per la mateixa papereta que el 14-F, un 16,6% s’abstindria o votaria en blanc i un 3,6% canviaria el seu vot.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain