El Periódico - Català

Díaz vol un Unides Podem que doni «assossec» al marxar Iglesias

> Belarra haurà de buscar un altre secretari d’Organitzac­ió per al partit morat després de la renúncia d’Alberto Rodríguez

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Yolanda Díaz ja és al capdavant d’Unides Podem. La vicepresid­enta tercera i ministra de Treball es va estrenar ahir com a líder de la coalició tan sols una setmana després que Pablo Iglesias abandonés la política. En el seu primer discurs com a timonera de la formació, la dirigent gallega va deixar clara quina serà la seva ruta: abandonar la política del tuit i els grans titulars per construir un espai polític que generi «assossec i tranquil·litat» i que reconnecti amb els ciutadans.

«Comencem una etapa nova i col·lectiva», va assenyalar Díaz davant el grup parlamenta­ri d’Unides Podem –Podem, IU, En Comú Podem i Galícia en Comú– i els membres morats del Govern central. Davant aquesta nova fase i com a nova líder després que l’assenyalés el mateix Iglesias, la vicepresid­enta tercera va demanar abandonar l’«ansietat» de les xarxes socials, «el soroll» constant de la política i apostar per les coses que de veritat importen a la ciutadania. «El que hem de fer és generar assossec i tranquil·litat. Això és el que fan els grans dirigents», va sentenciar en una afirmació que bé pot ser vista com un gir per allunyar-se de la política més agressiva de l’exlíder de Podem.

Deixar enrere els titulars

Fa unes setmanes, quan Iglesias ja havia anunciat el seu salt a la Comunitat de Madrid i designat Díaz la seva successora, la vicepresid­enta tercera va apuntar a la necessitat d’un canvi en l’estratègia morada. «Fem un pas endavant i fem-ho ja no des de la impugnació, sinó des de la construcci­ó», va dir llavors davant els màxims dirigents de la coalició. Amb aquesta idea en ment, ahir va demanar als seus diputats deixar enrere els «grans titulars» i centrar-se en «aquestes petites coses que canvien la vida».

La vicepresid­enta també va assenyalar que és «l’hora i el temps» dels lideratges femenins. Just al seu costat hi havia la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, que dimecres va presentar la seva candidatur­a per succeir Iglesias al capdavant de la secretaria general de Podem. La dirigent navarresa, que compta amb l’aval de la cúpula, haurà de presentar els pròxims dies els membres de la seva direcció. Entre els elegits no hi haurà l’actual secretari d’Organitzac­ió morat, Alberto Rodríguez, que ahir va anunciar que no formarà part de la pròxima executiva, tot i que continuarà com a diputat.

Segons va explicar en un vídeo publicat a Twitter, la decisió estava presa des de fa temps i no té res a veure amb el fet que la fiscalia del Tribunal Suprem hagi sol·licitat una condemna per a ell de mig any de presó per un presumpte delicte d’atemptat a l’autoritat al considerar-lo autor de la puntada de peu que va rebre un policia el 25 de gener del 2014 a La Laguna (Tenerife) en una manifestac­ió contra el llavors ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

Amb un partit que necessita una reconstruc­ció territoria­l urgent, una de les tasques més urgents que afronta Belarra serà trobar un nou secretari d’Organitzac­ió que comenci a reforçar l’estructura autonòmica de Podem.

 ?? Alejandro Martínez Vélez / Europa Press ?? Les ministres Irene Montero, Ione Belarra i Yolanda Díaz, ahir.
Alejandro Martínez Vélez / Europa Press Les ministres Irene Montero, Ione Belarra i Yolanda Díaz, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain