El Periódico - Català

El Banc d’Espanya demana més «control i transparèn­cia» en els fons europeus

> La institució reclama una «selecció rigorosa» dels projectes d’inversió i lamenta que les reformes comunicade­s pel Govern central a Brussel·les tinguin una concreció «limitada»

- P. ALLENDESAL­AZAR

El Banc d’Espanya ha advertit al Govern central que l’èxit del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a depèn del «desenvolup­ament d’un sistema de gestió i governança» que faciliti la «selecció rigorosa» dels projectes d’inversió que es finançaran amb les ajudes europees, segons va incloure ahir al seu informe anual. En particular, li reclama una «guia que defineixi de forma clara i homogènia els criteris de selecció» dels projectes esmentats i el «reforçamen­t dels mecanismes de control» a posteriori. «No és absolutame­nt necessari un avaluador independen­t, es pot fer en el marc de l’administra­ció pública espanyola, però necessita reforçar molt els mecanismes de transparèn­cia i control», va advertir Óscar Arce, director d’economia de la institució.

El supervisor desaconsel­la les presses excessives: «És cert que un disseny ràpid i una execució primerenca dels projectes ajudarien a anticipar la recuperaci­ó després de la crisi. No obstant, pot ser convenient dotar-se d’un cert marge de temps, que permeti una definició i una selecció el més precisa i rigorosa possible». Al mateix temps, reclama un «alleugerim­ent» dels procedimen­ts administra­tius, així com garantir la «igualtat d’oportunita­ts en l’accés a totes les empreses, amb independèn­cia del sector, la mida i la ubicació».

Ambició incerta

Paral·lelament, adverteix que és crucial una «definició adequada i una implementa­ció decidida» de les reformes del pla. «L’Airef ha sigut molt clara: el grau de concreció del que s’ha enviat a Brussel·les és relativame­nt limitat. No estem parlant de mesures perfectame­nt delimitade­s. No podem tenir una visió nítida del grau d’ambició i impacte d’aquestes reformes», va lamentar Arce. L’informe lamenta així l’absència d’un «grau més elevat de detall» sobre la reforma de les pensions i considera «desitjable» que les alces d’impostos del pla no condicioni­n la revisió del sistema encarregad­a a un comitè d’experts.

La institució considera també prioritari millorar els procedimen­ts d’insolvènci­a i liquidació d’empreses («Té sentit rebaixar la prioritat màxima dels creditors públics –Hisenda i la Seguretat Social– sense eliminar-la del tot, va defensar Arce); limitar els tràmits regulatori­s «desproporc­ionats» i impulsar la llei d’unitat de mercat; una reformulac­ió de les polítiques actives d’ocupació; i un redisseny dels incentius a la R+D+I.

Ertos i reformes

El Banc d’Espanya destaca que el PIB espanyol va tancar el primer trimestre encara el 9,4% per sota del nivell precrisi i que no arribarà al nivell de finals del 2019 fins al 2023, i això si no hi ha sorpreses negatives com noves soques del virus més resistents a les vacunes. En aquest sentit, demana en particular una prolongaci­ó dels ertos més «focalitzad­a», perquè es produeixi una «necessària reassignac­ió de l’ocupació cap a les empreses i els sectors més productius». És a dir, que la mesura se centri més en els sectors afectats perquè la resta pugui reduir plantilles i els treballado­rs es vegin obligats a buscar un lloc en altres firmes.

El supervisor, amb tot, adverteix que, més enllà de l’impacte «relativame­nt persistent» que pugui tenir la pandèmia en l’economia, aquesta s’enfronta a «reptes estructura­ls d’una elevada transcendè­ncia» que condicione­n les perspectiv­es de creixement a mitjà i llarg termini. Per això, ha insistit a reclamar la definició «urgent» d’un programa «ambiciós» de reformes estructura­ls sustentat en «amplis consensos» i la comunicaci­ó «primerenca» d’un pla de consolidac­ió dels comptes públics per aplicar quan se superi la crisi. Així mateix, alerta que la desigualta­t ha tornat a créixer després de diversos anys en què va descendir gràcies a l’augment de l’ocupació.

 ?? David Castro ?? Una imatge del Banc d’Espanya.
David Castro Una imatge del Banc d’Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain