El Periódico - Català

Telefónica eleva el benefici el 118%, fins als 886 milions

> L’operadora, que va facturar el 9% menys, atribueix el millor resultat a l’eficiència de la gestió i els tipus de canvi

- EL PERIÓDICO AGUSTÍ SALA

Telefónica va registrar una alça dels beneficis durant el primer trimestre del 118%, fins als 886 milions d’euros. La companyia va atribuir aquest increment a l’eficiència més gran en la gestió i millors tipus de canvi que a finals del 2020, tot i que van continuar tenint un impacte negatiu en els comptes, igual que el coronaviru­s.

El benefici operatiu abans d’amortitzac­ions (oibda) va ser de 3.417 milions d’euros, amb un increment del 0,3% respecte al mateix període de l’any anterior, a causa de la reducció de les despeses operatives en un 9%. Els tipus de canvi van tenir un impacte negatiu de 288 milions d’euros i el coronaviru­s va restar 129 milions al benefici.

Elements externs

Pel que fa a la facturació, Telefónica va ingressar 10.340 milions d’euros, un 9% menys que en el mateix període del 2020, tot i que només van caure l’1,3% sense comptar amb elements externs el negoci ordinari.

El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha assenyalat que els resultats «reflecteix­en l’encert» del pla estratègic i la capacitat d’execució de Telefónica per aconseguir un creixement

Per la porta gran. Repsol ha firmat un acord per comprar el 40% d’Hecate Energy, firma nordameric­ana especialit­zada en el desenvolup­ament de projectes fotovoltai­cs i de bateries per a sostenible i rendible impulsat pels serveis tecnològic­s i «desplegame­nt de les millors xarxes i serveis». Al seu torn, ha assegurat que la companyia avança en el compliment dels seus objectius financers per a aquest any sense descuidar la seva transforma­ció a llarg termini.

Els quatre mercats considerat­s estratègic­s al nou pla (Alemanya, el Brasil, Espanya i el Regne Unit) van aglutinar el 78% dels ingressos l’emmagatzem­ament d’energia. Amb aquesta operació, la companyia avança en la diversific­ació geogràfica del seu negoci de renovables i accedeix a una cartera de 40 gigawatts (GW) d’actius solars als EUA, dels quals la meitat estan en fase avançada.

L’entrada en l’accionaria­t d’Hecate Energy per a Repsol suposa i el 88% de l’Oibda, mentre que l’altre 19% dels ingressos i el 12% de l’Oibda procedeixe­n de Telefónica Hispam (un 3% dels ingressos es classifica en altres).

Per geografies, Espanya va ser el mercat que va generar un percentatg­e més gran tant d’ingressos com de l’oibda. En facturació, Espanya va aportar el 29% del total i el van seguir Alemanya, amb el 18%, el Brasil (16%) i el Regne Unit (15%).

nla seva primera incursió al mercat de renovables dels EUA. Una vegada complertes les condicions per fer efectiva aquesta compra, Repsol es convertirà en desenvolup­ador i futur operador de projectes renovables al país, que compta amb un entorn favorable per a aquest negoci, amb una nova administra­ció, presidida per Joe Biden, procliu a les fonts energètiqu­es netes i amb plans d’inversió en infraestru­ctures bilionaris.

La companyia, que equiparà aquesta operació amb la compra dels actius elèctrics de Viesgo a Espanya el 2018, no per l’import sinó per la seva «importànci­a estratègic­a», tindrà opció de comprar la totalitat de les accions d’Hecate tres anys després del tancament de la transacció.

n

 ??  ?? El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.
El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain