El Periódico - Català

Madrid i els seus impostos

- Jordi Alberich

Arran de les eleccions madrilenye­s, i després de la contundent victòria popular, ha cobrat força el debat sobre fins a quin punt els impostos menors constituei­xen un factor determinan­t en el dinamisme i capacitat d’atracció de Madrid. Una comunitat que, precisamen­t, fa de la fiscalitat una de les seves grans senyes d’identitat. No obstant, crec que són d’altres els factors que permeten entendre la seva puixança.

Així, la globalitza­ció que, des de fa unes dècades, afavoreix la concentrac­ió de poder econòmic a les grans urbs, com ha passat a Londres, París i moltes altres metròpolis. Una dinàmica que, en el cas espanyol, es va veure reforçada per les polítiques de José María Aznar que, en uns quants anys, va convertir Madrid en un extraordin­ari conglomera­t polític, financer i econòmic.

En aquest auge, no podem obviar el notable mèrit dels mateixos madrilenys, de la mateixa manera, que hem d’atribuir a la desorienta­ció i menor ambició catalana la incomprens­ible cessió de poder econòmic a Madrid especialme­nt en aquests anys de procés. Tot això conforma una dinàmica tan complexa com sòlida i difícil de revertir, cosa que constituei­x un seriós problema per al conjunt del país, que comença a manifestar una incomodita­t generalitz­ada, com bé es reflecteix en el concepte de l’Espanya buidada.

Factor de distorsió

Així, les rebaixes impositive­s que tant fan presumir Isabel Díaz Ayuso, amb una incidència real menor de la que proclama, constituei­xen un nou factor de distorsió i un mal servei a Espanya, que pateix les disfuncion­s d’aquesta concentrac­ió de persones, institucio­ns i seus a la seva capital. I tampoc el model resulta tan extraordin­ari per Madrid, en vista dels seus nivells d’exclusió social o de deterioram­ent de serveis públics. Les seves famílies més humils en molt poc o res es beneficien d’una menor imposició que s’orienta, essencialm­ent, a les classes acomodades. En qualsevol cas, s’ha de reconèixer que Madrid té un model. Altres comunitats anem fent voltes.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain