El Periódico - Català

Una llei integral per al clima

-

Assumir que els objectius ambientals i la recuperaci­ó econòmica són un binomi indissolub­le és un dels encerts de la norma de canvi climàtic

La llei de canvi climàtic i transició energètica, la primera d’aquestes caracterís­tiques que s’implanta a Espanya, ha sigut aprovada finalment pel Congrés i representa un avanç considerab­le per complir amb l’objectiu de la descarboni­tzació plena del país el 2050. La legislació respon al repte plantejat a l’Acord del Clima de París de 2015, ratificat per Espanya, que preveu la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle perquè la temperatur­a mitjana del planeta no superi, a finals de segle, els 2 graus d’augment en relació amb els nivells preindustr­ials. La perspectiv­a marcada per la Unió Europea planteja el límit en els 1,5 graus, per a la qual cosa serà necessari un esforç ingent que situï la reducció inicial en un

55% per al 2030. La llei, per ara, preveu que aquest percentatg­e sigui del 23% de l’emissió en relació amb el 1990, però la mateixa norma estableix una revisió a l’alça d’aquí dos anys.

Més enllà de les xifres, el més destacat del text aprovat es resumeix en tres factors: el seu afany integral, és a dir, l’ambició d’afrontar la lluita contra el canvi climàtic des de múltiples perspectiv­es amb una aposta decidida per una economia més verda; la relació que s’estableix entre els objectius ambientals i la recuperaci­ó econòmica com un binomi indissolub­le i la considerac­ió de la llei com l’establimen­t d’uns paràmetres urgents, «amb la convicció que això s’ha d’accelerar», com ha dit la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. La llei marca uns mínims i també la necessitat imperiosa de superar-los per estar conforme amb els objectius de l’Acord de París.

Analitzant la nova legislació, sobresurt el final de la comerciali­tzació dels vehicles de combustió de gasolina i dièsel i la reducció gradual de les seves emissions perquè sigui zero el 2040, amb el termini de 10 anys més perquè no circuli ni un d’aquestes caracterís­tiques. S’haurà d’incrementa­r notablemen­t, en aquest sentit, la implantaci­ó dels cotxes elèctrics i dels punts de recàrrega per assegurar la seva viabilitat futura. Així mateix, la prohibició d’explotacio­ns d’hidrocarbu­rs i l’ús de la tècnica del fracking, la reducció de la contaminac­ió atmosfèric­a provocada per l’ús de combustibl­es fòssils amb la creació de zones de baixes emissions (com ja passa a Barcelona) en ciutats de més de 50.000 habitants i l’impuls a la rehabilita­ció energètica dels edificis o el compromís envers la mobilitat sostenible amb el ferrocarri­l com a transport preferent. L’objectiu que tres quartes parts de l’electricit­at generada provingui, en 10 anys, d’unes energies renovables que seran del 100% el 2050 és, segurament, una de les metes més ambicioses, amb un desplegame­nt que ha de ser compatible amb la conservaci­ó del patrimoni natural i la biodiversi­tat. La llei parla també de sensibilit­at mediambien­tal als centres educatius i d’una dieta sostenible amb aliments de temporada i proximitat que no augmentin la petjada de CO2.

Malgrat que algunes organitzac­ions ecologiste­s com Greenpeace consideren que la llei té llacunes i en alguns casos poca concreció, el cert és que es tracta d’un pas endavant necessari i ineludible, un marc global que serà una eina útil sempre que el seu desenvolup­ament respongui a les expectativ­es que ha creat.

n

 ??  ?? L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.
L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain