El Periódico - Català

Efectes de la Covid en la salut mental

Per minimitzar les conseqüènc­ies de les pandèmies es necessiten polítiques que tinguin en compte els més afectats

- Carme Borrell P Carme Borrell és doctora en Salut Pública i membre de la Xarxa de Científiqu­es Comunicado­res.

El 2018 la comissió de la revista The Lancet sobre la salut mental global remarcava que aquesta és un bé públic rellevant per al desenvolup­ament sostenible dels països; que els problemes de salut mental es produeixen en un continu, que inclou des d’una alteració mínima fins a la malaltia mental severa; que la salut mental de les persones és producte de les condicions socials i ambientals, interaccio­nant amb factors biològics; i, finalment, que la salut mental és un dret humà irrenuncia­ble.

Precisamen­t, en la pandèmia de la Covid-19 les condicions socials i de context de les persones han quedat molt afectades i, per tant, han repercutit en la salut mental. El confinamen­t, les restriccio­ns posteriors i l’alteració dels costums i les rutines diàries han afectat greument l’activitat personal, laboral, educativa, social, econòmica i cultural, entre d’altres. Per exemple, la pèrdua de feina i la font d’ingressos correspone­nt ha afectat bona part de la població. La salut mental també s’ha vist alterada per factors directamen­t lligats a la Covid-19. La malaltia genera por i preocupaci­ó sobre la pròpia seguretat i la de les persones estimades, ja que pot arribar a ser molt greu o fins i tot mortal. I, a més, la quarantena i l’aïllament, per evitar-ne la propagació, agreugen la situació. Sense oblidar el patiment que ha causat la soledat de persones hospitalit­zades o ingressade­s en residèncie­s. I, evidentmen­t, aquestes causes de la mala salut mental es produeixen de forma desigual, i la població més desfavorid­a és la més afectada.

Els grups que són més vulnerable­s a patir efectes en la salut mental són les persones malaltes de Covid-19, les que tenen més risc de contraure la malaltia (persones grans i, sobretot, les que viuen a residèncie­s, les que tenen malalties cròniques...), les persones amb trastorns mentals previs, les de menor nivell socioeconò­mic, les dones que han hagut de responsabi­litzar-se de les cures a casa, els profession­als sanitaris i socials, tant pel risc més elevat que tenen d’emmalaltir com per la tensió d’atendre persones malaltes durant molts mesos. També els menors i joves són un grup vulnerable, ja que la pandèmia ha representa­t una ruptura dels seus espais de socialitza­ció, satisfacci­ó i creixement, en una etapa crucial de la vida en què uns mesos poden semblar una eternitat.

S’han detectat diversos efectes en la salut mental com, per exemple, irritabili­tat, insomni, frustració, estrès, por i atacs de pànic, depressió o intent de suïcidi. Jeffrey Gettleman, reporter a Nova Delhi de The New York Times ho mostrava, referint-se a la situació catastròfi­ca de la Covid-19 a l’Índia, amb aquesta frase: «Tenim por de respirar». Estudis fets al nostre medi i en altres països del món posen de manifest les elevades xifres de pèrdua de la salut mental.

Per minimitzar els efectes de les pandèmies es necessiten polítiques per promoure, protegir i cuidar la salut mental i, per tant, abordar les causes, com, per exemple, l’establimen­t de normes i ajudes per protegir les persones que han perdut la seva ocupació o la vivenda. I aquestes polítiques han de tenir en compte els grups més afectats. En segon lloc, és necessari posar en marxa intervenci­ons específiqu­es. Un exemple és el pla de xoc en salut mental de l’Ajuntament de Barcelona, un conjunt d’actuacions a curt i mitjà termini per afrontar aquesta crisi que es basa a fer acompanyam­ent emocional de la població a través de nous recursos i actuacions com grups de dol, recursos online, i el telèfon de prevenció del suïcidi. En tercer lloc, és important reforçar els serveis de salut mental, incorporan­t a l’atenció primària i els programes comunitari­s, sense oblidar que se’ls ha de reforçar a llarg termini. En quart lloc, l’acció comunitàri­a, així com les organitzac­ions que treballen als territoris, haver de mobilitzar recursos per fomentar la participac­ió, la interacció i el suport social, i la posada en marxa d’intervenci­ons que ajudin a pal·liar els efectes de la pandèmia. Finalment, és fonamental informar bé la població sobre la malaltia i la seva prevenció, combatent la proliferac­ió de notícies falses. Aquests són els reptes que tenim les administra­cions i tota la societat per millorar la salut mental global en temps de pandèmia.

Els estudis han detectat més irritabili­tat, frustració, estrès, por i depressió en la població

 ?? Filip Singer / Efe ?? Llums encesos en un edifici de Berlín, durant el confinamen­t.
Filip Singer / Efe Llums encesos en un edifici de Berlín, durant el confinamen­t.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain