El Periódico - Català

La frontera amb Veneçuela, l’altre polvorí colombià

- MAURICIO BERNAL

Les denúncies sobre tràfic de nounats a la frontera afegeixen més drama a la situació incontrola­ble que es viu a la regió, on grups criminals, guerrilles i dissidènci­es de les FARC s’enfronten pel control del territori. Els governs no dialoguen i milers de migrants són víctimes del foc creuat.

Arriben caminant i venen des de lluny. Avancen enganxats a la carretera, en grups nombrosos per donar-se la il·lusió de protecció, i travessen el país a la recerca d’un lloc on algú els tracti bé, els doni una feina i els permeti tornar a començar. Són veneçolans i estan travessant Colòmbia. Van sortir qui sap fa quants mesos de Veneçuela i porten un relat complex sobre les espatlles: el de la pobresa, el de l’emigració forçada, el del rebuig i el del maltractam­ent. Tots van passar al seu dia per un pas fronterer legal o per alguna de les innombrabl­es senderes sense presència policial que donen a la frontera el cognom de «porosa», i bàsicament a tots se’ls pot qualificar de superviven­ts. Aquest límit entre països és un dels més perillosos del món.

Enmig de l’esclat de malestar que es viu a les grans ciutats de Colòmbia han passat desaperceb­udes les informacio­ns que arriben des de la frontera amb Veneçuela, on al narcotràfi­c, el contraban i el tràfic d’armes, a més de la lluita entre organitzac­ions criminals pel control de la regió, s’hi han sumat últimament reiterades denúncies sobre comerç de nens. Una investigac­ió recent del Govern colombià apunta a l’existència d’una xarxa organitzad­a que s’aprofita de les dones veneçolane­s que arriben embarassad­es al pas de frontera, on reben ofertes prou temptadore­s, atesa la seva situació, com per considerar la possibilit­at de vendre els seus fills nounats en el mercat negre. Moltes cedeixen a la pressió. Hi ha poques coses més terribles que el cas d’una mare obligada a vendre el seu fill, però el deterioram­ent de la seguretat a la frontera afavoreix aquest delicte i una llarga llista més.

Un lloc sense llei

«La frontera colombiano-veneçolana ha anat augmentant els seus greus problemes per la seva preocupant dinàmica en especial de seguretat i per l’absència o distorsion­ada presència dels dos estats», diu Socorro Ramírez, antiga integrant de la Comissió Presidenci­al d’Integració i Assumptes Fronterers ColòmbiaVe­neçuela i promotora de Puentes Ciudadanos, una xarxa binacional d’acadèmics que busca posar en marxa iniciative­s per reforçar els vincles entre els dos països. «A causa de l’absència d’una presència integral dels dos estats, als diferents àmbits fronterers colombo-veneçolans s’ha sentit l’efecte del conflicte colombià amb no pocs impactes a Veneçuela». La «porosa» frontera es podria considerar gairebé un escenari en petit de les principals xacres colombiane­s (guerrilla, paramilita­rs, narcotràfi­c...), de manera que dir que és un lloc sense llei no és exagerar. Als efectes sobre el terreny de la falta de diàleg entre els dos governs s’hi sumen les dificultat­s per imposar l’ordre en un límit topogràfic­ament intractabl­e.

És un territori cobejat. En el dia d’avui la presència de grups armats a la zona més problemàti­ca –entre els departamen­ts colombians

d’Arauca i Norte de Santander i els estats veneçolans d’Apure, Zulia i Táchira, al sud del golf de Maracaibo– és àmplia i plena d’aliances i rivalitats. Són uns complexos escacs. Sense ànim exhaustiu, operen a la regió tres dissidènci­es de les FARC (Estructura Décima Martín Villa, Frente 33 i Segunda Marquetali­a) i dues guerrilles: l’Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional (ELN) i el Frente Fronteras de l’EPL (Exèrcit Popular d’Alliberame­nt). També tenen activitat a la zona grups criminals com Los Rastrojos, Los Urabeños i el Clan del Golfo, bàsicament interessat­s pel control de les rutes de la cocaïna tot i que amb interessos en altres negocis al marge de la llei. Més, naturalmen­t, les policies i els exèrcits dels dos països, descoordin­ats, desbordats i de vegades còmplices de l’acció delictiva.

Conflicte múltiple

«És un conflicte múltiple», diu el periodista colombià Norbey Quevedo, director de l’Agencia Api. «Els militars veneçolans lluiten contra les diferents dissidènci­es. Entre les dissidènci­es lluiten pel negoci del narcotràfi­c, i les forces militars i la policia s’enfronten a tots els grups armats il·legals». Quevedo explica que més de 2.200 quilòmetre­s de frontera van ser històricam­ent «un corredor de contraban» abans de convertir-se en «un eix dels conflictes de l’Estat amb els grups armats il·legals, especialme­nt les FARC i l’ELN». A principis de segle s’hi van desplegar els grups d’autodefens­a i finalment s’hi va consolidar el narcotràfi­c, en especial a la regió del Catatumbo, l’economia de la qual gira avui dia entorn de la droga d’exportació a Europa.

Un informe recent de la colombiana Fundación Pares (Paz & Reconcilia­ción) assenyala que als 24 municipis fronterers ubicats a Norte de Santander, Arauca i La Guajira van morir assassinad­es l’any passat 472 persones, 63 d’elles de nacionalit­at veneçolana. Vint-i-quatre van morir en contextos de matances, 13 persones més van ser segrestade­s i 1.365 van ser obligades a deixar casa seva. «Aquesta investigac­ió –assenyala l’informe– indica que la complexa situació en matèria de drets humans a la frontera colombo-veneçolana, especialme­nt a la zona de frontera entre Norte de Santander i Táchira, obeeix a una molt accelerada reconfigur­ació de les estructure­s armades il·legals, així com de les economies criminals en què aquestes participen». La població que viu a la frontera es troba enmig d’una guerra que es lliura pel control d’un substanció­s botí delinqüenc­ial. De baixa intensitat, però guerra.

«Les fronteres de països on és inexistent l’Estat de dret són molt perilloses per als ciutadans», resumeix, des de l’altre costat de la frontera, Rocío San Miguel, directora de l’observator­i sobre temes de seguretat i defensa a Veneçuela Control Ciutadà. «Guerrilla, paramilita­rs, delinqüènc­ia organitzad­a, delinqüènc­ia comuna», diu, tenen interessos vinculats a les economies il·legals, que «a partir del creuament de la frontera es fan més rendibles: tràfic de drogues, minerals, persones, aliments, combustibl­e...». Segons San Miguel, les investigac­ions portades a terme a la zona «suggereixe­n que hi ha connivènci­a de funcionari­s de seguretat de l’Estat amb els fets il·lícits que es cometen a la frontera, així com participac­ió directa en alguns casos». No és possible imaginar un pitjor lloc pel qual haver de passar en la tasca de forjar-se una vida.

Un nou actor

A aquesta zona que concentra tots els mals del conflicte armat colombià, el col·lapse de l’economia de Nicolás Maduro ha aportat un nou actor: els milers de veneçolans que diàriament arriben a la frontera amb Colòmbia a la recerca d’una vida millor. Hem d’imaginar-ho d’aquesta manera: prop de tres milions de veneçolans han travessat legalment la frontera, però almenys tres milions més l’han travessat pels passos il·legals, on no hi ha presència institucio­nal i un civil indefens i vulnerable pot caure en mans d’un o un altre grup il·legal. Segons Ramírez, el tancament intermiten­t dels passos fronterers formals que ha tingut lloc durant cinc anys no els ha deixat alternativ­a, però en l’odissea han topat amb grups armats que «els sotmeten a extorsions, esclavitud laboral, explotació sexual, reclutamen­t forçat i ús i abús de nens». El tràfic de nounats és un fet. S’han practicat detencions. Els nens són registrats com a fills de pares falsos i solen acabar en famílies europees.

Si l’economia i la gana impulsen molts veneçolans a deixar el seu país i aventurar-se més enllà de la frontera colombiana, no fan menys els enfrontame­nts entre els grups armats pel control del territori, o entre els grups armats i les autoritats. És un cercle viciós: els combats els expulsen de la seva llar i el seu desplaçame­nt augmenta les files d’immigrants necessitat­s de travessar la frontera, on poden ser víctimes dels grups armats una altra vegada. Els enfrontame­nts entre militars veneçolans i grups irregulars que han tingut lloc en les últimes setmanes, en una escalada vista amb igual preocupaci­ó tant des de Caracas com des de Bogotà, han reproduït aquesta dinàmica, com explica l’escriptora i periodista colombiana Melba Escobar. «Durant l’última setmana de març, la Força Armada Nacional Bolivarian­a va llançar l’operació Lanceros de Apure contra dissidents de les FARC a la població de La Victoria. La confrontac­ió es va prolongar diversos dies a les riberes del riu Arauca, que serveix de línia fronterera, i com a conseqüènc­ia diversos milers de veneçolans van buscar refugi al costat colombià».

Espurnes explosives

L’autora de Cuando éramos felices pero no lo sabíamos, un volum periodísti­c que indaga en la crisi veneçolana, opina que «no hi ha esperances que la situació millori en la mesura que segueixi la falta d’entesa entre Caracas i Bogotà. L’absència de relacions deriva en el fet que la il·legalitat sigui la nota predominan­t a la frontera, mentre la població civil i els migrants són els que paguen les conseqüènc­ies de l’absència d’institucio­ns i la insegureta­t». La situació és combustibl­e i qualsevol espurna pot resultar explosiva, per això les crides de la comunitat internacio­nal a la calma i al diàleg després dels enfrontame­nts a Apure, mentre les diplomàcie­s de les capitals involucrad­es entrecreua­ven les acusacions habituals: Miraflores assenyalan­t Colòmbia de ser un «narcoestat» i el Palau de Nariño qualifican­t Veneçuela d’«amenaça per a la seguretat regional», com va dir la ministra d’Exteriors, Marta Lucía Ramírez. Bogotà va tornar a acusar les autoritats veneçolane­s de complicita­t amb el narcotràfi­c, les dissidènci­es de les FARC i l’ELN.

«Amb l’augment de la tensió entre els governs centrals i la resposta unilateral d’enviar només forces armades i de seguretat, creixen els riscos de friccions fins i tot militars entre els dos països», diu Ramírez. És el que s’intenta conjurar. Les crides a una mediació de l’ONU per part de la societat civil es multipliqu­en, perquè qualsevol rehabilita­ció de la frontera passa per una entesa entre els governs, almenys per un diàleg. Mentrestan­t, les víctimes del deterioram­ent són els més vulnerable­s. Com de costum.

La il·legalitat és la nota dominant a la frontera, on els civils paguen el preu de l’absència institucio­nal

 ??  ??
 ?? Schneyder Mendoza / AFP ?? Migrants veneçolans esperen l’arribada d’aliments i medicines de la Creu Roja, en una carretera de la ciutat fronterera de Cúcuta (Colòmbia), al febrer.
Schneyder Mendoza / AFP Migrants veneçolans esperen l’arribada d’aliments i medicines de la Creu Roja, en una carretera de la ciutat fronterera de Cúcuta (Colòmbia), al febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain