El Periódico - Català

Un pas transcende­ntal

Estem compromeso­s amb una transició energètica ambiciosa i justa

- Philippe Boisseau

mar, al golf de Roses. I ràpidament corria per les xarxes socials una petició per firmar-hi en contra. Ara bé, potser hauríem de començar a ser solidaris amb el territori, ¿no?

Si observem tots els parcs eòlics i totes les centrals que té la demarcació de Tarragona veurem un desequilib­ri en la distribuci­ó d’aquestes infraestru­ctures. I, senyors, si volem llum, bé l’haurem de produir. I per a això s’ha d’envair el territori d’alguna manera.

És com quan no has tingut temps d’ordenar i arriben els convidats: tot sota de l’alfombra. I això amb els parcs eòlics no es pot fer, sempre hi haurà algú que els acabarà veient. Hem d’aprendre a conviure-hi.

nL’aprovació al Congrés dels Diputats de la llei de canvi climàtic i transició energètica és una fita legislativ­a de gran transcendè­ncia en el procés de descarboni­tzació de la nostra economia. Per a una companyia com Cepsa, és una bona notícia que s’estableixi el marc regulatori general en què s’ha de desenvolup­ar la transició cap a un nou model econòmic descarboni­tzat. En els pròxims mesos, anunciarem el gir verd de la nostra companyia. Estem compromeso­s amb una transició ambiciosa i justa, pel bé de la nostra economia i pel bé de la societat.

En les últimes dècades, he treballat a escala internacio­nal en el sector energètic contribuin­t al seu desenvolup­ament i transforma­ció. Sempre he tingut la convicció que la transició ha d’avançar al ritme del repte que tenim per davant, de l’evolució de la tecnologia, dels recursos financers disponible­s i del ritme que marqui la societat. La transició cap a una economia descarboni­tzada no pot deixar ningú enrere. Per això, ens correspon a tots els actors implicats avançar cap al nou model sabent que som davant la nostra última oportunita­t si volem garantir un futur i una economia sostenible­s. En aquest context, tenim també com a país una enorme oportunita­t davant de nosaltres per aprofitar els fons europeus i perquè impulsin la col·laboració entre el sector públic i el privat, que tindrà un impacte positiu per al dia a dia dels ciutadans. Els fons han d’apostar per models econòmics i financers viables que permetin accelerar la descarboni­tzació, que tinguin impacte positiu en la recuperaci­ó de l’economia a curt termini i que permetin als inversors recuperar les seves inversions a llarg termini.

Necessitem transforma­r les nostres empreses cap a una indústria més verda i circular, amb patrons de sostenibil­itat social i ambiental diferents, i que afavoreixi­n els nostres plans de descarboni­tzació. La llei de canvi climàtic i transició energètica contribuir­à a aportar més seguretat jurídica a les inversions que s’han d’executar si volem accelerar aquest procés i arriba en un moment en què Cepsa està dissenyant el seu propi model de transició. Aquelles empreses energètiqu­es que no assumeixin el canvi de model corren el risc de desaparèix­er. De la mateixa manera que si les institucio­ns i el conjunt de la societat no assumeix conjuntame­nt el canvi de model podrien entrar en una espiral molt perillosa. Continuem, doncs, avançant cap a una transició tan ambiciosa com justa.

n

 ?? Cepsa ?? La torre Cepsa, a Madrid.
Cepsa La torre Cepsa, a Madrid.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain