El Periódico - Català

La població vacunada d’EUA podrà anar sense mascareta

Les autoritats sanitàries en mantenen l’obligatori­etat en alguns espais tancats com geriàtrics, hospitals i transport públic.

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Els Estats Units han fet un pas més per mirar de recuperar l’anhelada normalitat a mesura que creix el percentatg­e de nordameric­ans immunitzat­s davant la Covid-19. Les seves autoritats sanitàries van anunciar ahir que tots aquells que estiguin completame­nt vacunats podran prescindir de la mascareta tant en espais exteriors com interiors, i no hauran de mantenir la distància de seguretat estipulada fins ara. «La ciència és clara: si estàs completame­nt vacunat, estàs protegit i pots començar a fer aquelles coses que vas deixar de fer per la pandèmia», van remarcar els Centres de Control i Prevenció de les Malalties (CDC) en un comunicat. Les autoritats esperen que aquestes mesures ajudin a incentivar la vacunació, que està perdent força.

L’aixecament de les restriccio­ns té alguns matisos. Els CDC recomanen als vacunats que continuïn utilitzant la mascareta en espais públics com hospitals, autobusos, avions, presons o geriàtrics, però el canvi és substancia­l respecte al prescrit fa dues setmanes, quan es va dir que els vacunats havien de mantenir la mascareta en interiors i espais multitudin­aris a l’aire lliure. Però l’agressiva campanya de vacunació està donant els seus fruits. Els contagis per coronaviru­s estan en el seu nivell més baix des de setembre; les morts, en nivells comparable­s als d’abril del 2020, i l’índex de positivita­t és el més baix des que va començar la pandèmia. Totes aquestes dades se sumen a l’alta efectivita­t demostrada per la vacuna en diversos estudis científics recents.

«Feia molt temps que esperàvem aquest moment, el moment de recuperar una cosa semblant a una sensació de normalitat», va dir la directora dels CDC, la doctora Rochelle Walensky. El gran desafiamen­t a què ara fa front el país passa per mantenir el ritme de la campanya de vacunació. Les dosis administra­des diàriament ronden actualment els 2,1 milions, lluny del pic de 3,3 milions administra­des a mitjans d’abril. Un 46% dels nord-americans han rebut almenys la primera punxada i al voltant d’un terç ha completat la vacunació.

A diferència del que passa en altres països, el problema als Estats Units no rau en la falta de subministr­ament, sinó en l’elevat percentatg­e de ciutadans que tenen dubtes sobre la seguretat de les vacunes. Aquesta circumstàn­cia està portant algunes empreses, ciutats i estats a oferir incentius a la població perquè s’immunitzi, des d’una loteria a Ohio amb premis de fins a un milió de dòlars fins a targetes regal, dònuts o cervesa.

n

 ?? Jeff Kowalsky/ AFP ?? Un nen de Michigan és vacunat dos dies després que les autoritats sanitàries nord-americanes donessin el vistiplau a la campanya d’immunitzac­ió de 12 a 15 anys amb el fàrmac de Pfizer-BioNtech.
Jeff Kowalsky/ AFP Un nen de Michigan és vacunat dos dies després que les autoritats sanitàries nord-americanes donessin el vistiplau a la campanya d’immunitzac­ió de 12 a 15 anys amb el fàrmac de Pfizer-BioNtech.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain