El Periódico - Català

Els onze del patíbul

‘Ejército de los muertos’ Zack Znyder (Estrena: 14/5/21) (21/5/21 a Netflix) ★★★

-

Mentre retocava el seu muntatge definitiu de Liga de la justicia per a HBO, Zack Snyder dirigia, escrivia, produïa i fotografia­va Ejército de los muertos per a Netflix. El director no s’hi ha esforçat gaire, tot i que la seva nova pel·lícula de zombis no és exactament tres quarts del mateix. Va debutar amb Amanecer de los muertos, un bon remake del clàssic de George A. Romero, i ara en recupera la iconografi­a però no els mateixos personatge­s. El film es desenvolup­a en un dels bressols del capitalism­e i l’hedonisme nord-americà, Las Vegas, habitada només per legions de zombis. Al·lusions i al·legories polítiques en gran nombre: referèncie­s a l’abús de poder, als immigrants oprimits, l’empoderame­nt femení –una altra especialit­at, discutible, de Znyder– i aquest mur gens simbòlic que aïlla Las Vegas de la resta del país.

Més que de terror gore, que ho és, es tracta d’un film d’acció amb diversos tocs de comèdia. El protagonis­me recau en un grup d’homes i dones format de manera forçada per tornar a Las Vegas i rescatar diversos milions de dòlars de la cambra cuirassada d’un casino. La majoria són purs mercenaris, com a Els

dotze del patíbul, i el millor del film és la seva imatgeria: els zombis es divideixen entre alfes (intel·ligents) i rancs (carn de canó), i el seu líder és una espècie de guerrer bàrbar de Cimmeria, la terra de Conan. Hi ha gags amb autoconsci­ència desmitific­adora. «Un tigre zombi», observa un del grup. «Això ja és passar-se», diu un altre. I bones seqüències, com la dels zombis hibernats. Com és habitual en Znyder, dura dues hores i mitja.

Quim Casas Crític de cine

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain