El Periódico - Català

Immersió tecnològic­a per a Gaudí

- NATÀLIA FARRÉ

La Casa Batlló, patrimoni de la humanitat, proposa un recorregut que apel·la als sentits a partir de la realitat virtual i la intel·ligència artificial. Una cúpula amb més de mil pantalles circulars i un cub led de sis cares són les dues instal·lacions més impactants de la visita.

Barcelona

Escalfeu motors. Hi ha viatge. Sensorial. Milions d’estímuls. Llums, colors, formes, olors i sons. Quadros que tenen vida, escales que floten, parets que es mouen, flors que es mengen. Realitat virtual, intel·ligència artificial, pantalles circulars i cubs led de sis cares. És una experiènci­a immersiva en tota regla. «Amb els cinc sentits. Divertida, emocionant, sorprenent, porta a altres dimensions», paraula dels seus promotors. És espectacul­ar, sí. És la Casa Batlló, també. Però ¿és Gaudí? Per a uns és el geni modernista elevat a l’enèsima potència, la visualitza­ció de la seva ment; per a altres, l’obra mestra convertida en espectacle, un afegit innecessar­i a un patrimoni que s’explica per si sol.

Hi ha debat. I hi ha defensa: els dos grans espais immersius (Gaudí Dôme i Gaudí Cube), els que més apel·len als sentits, estan fora del recorregut patrimonia­l principal, a l’antiga carbonera. Més: «Res del que s’hi veu, per més disruptiu que sigui, danya el patrimoni» i «la Casa Batlló no arriscaria la seva inscripció en la llista de patrimoni de la humanitat de la Unesco per un benefici econòmic», afirmacion­s del director general, Gary Gautier. El mateix responsabl­e que explica que tot el procés ha comptat amb la supervisió de la Generalita­t i la visita de l’organisme mundial. I el mateix que brandeix el premi Europa Nostra per la seva restauraci­ó. No fa falta esmentar el guardó, la feina feta en la recuperaci­ó d’elements originals salta a la vista. La casa lluu bonica com mai.

Menjar una flor

S’estigui a favor o en contra de submergir l’obra d’Antoni Gaudí (1852-1926) en la tecnologia més puntera, el cert és que 10D Experience, així s’anomena el producte, és la nova proposta de recorregut que la Casa Batlló estrena avui. Reobre. Després del confinamen­t va apujar la persiana a l’estiu, però a l’octubre va tornar a posar el forrellat quan un conflicte laboral de l’empresa subcontrac­tada per al personal de sala va acabar amb la r uptura de vidres de la vidriera de la planta noble. No se n’han pogut recuperar els originals, tot i que la còpia no s’aprecia com a tal.

El que hem dit, la Casa Batlló reobre, de moment de divendres a diumenge, a raó de 140 visitants per hora, cosa que suposa un aforament del 30%, i 35 euros l’entrada (la meitat per als residents). Franquejar la porta significa començar l’experiènci­a amb un bany d’immersió multimèdia. Les dues primeres parades són als nous espais: Gaudí Dôme i Gaudí Cube. Possibilit­en guanyar 2.000 metres quadrats de visita i indagar en la inspiració de Gaudí, el primer, i en la ment del geni, el segon. I entre un i un altre, l’experiènci­a permet menjar-se una flor: l’Acmella oleracea. Tal qual.

15 milions d’euros

L’espai dedicat a la inspiració ocupa poc més de tres minuts en què, mitjançant 1.000 pantalles circulars, es projecta tot allò que va alimentar la creativita­t del modernista. El pas a la segona instal·lació és impactant. Un cub, el primer de sis cares totalment de leds, embolcalla l’espectador durant quatre minuts mentre se’l convida a entrar en la ment de Gaudí. ¿Com? A través de l’obra de l’artista multimèdia Refik Anadol, feta a partir dels més de 45 milions de documents digitalitz­ats sobre el geni (fotos, vídeos, plànols, textos, dibuixos..) i processats a través de la intel·ligència artificial.

La resta són auriculars intel·ligents que dosifiquen les explicacio­ns en funció de la rapidesa (o lentitud) de la visita, una banda sonora creada per la compositor­a Dani Howard i interpreta­da per músics de la Filharmòni­ca de Berlín, quadros dotats de sensors que prenen vida al pas de la gent, una escala que és una instal·lació artística de l’arquitecte Kengo Kuma i una infinitat de detalls més. ¿Per què tanta tecnologia per a un edifici que brilla amb llum pròpia? «Volíem aconseguir una experiènci­a memorable», afirma Gautier. Tan memorable com els 15 milions que ha costat la seva creació.

 ?? Ricard Cugat ?? Una noia disfruta de ‘10D Experience’, la nova proposta de la Casa Batlló, ahir.
Ricard Cugat Una noia disfruta de ‘10D Experience’, la nova proposta de la Casa Batlló, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain