El Periódico - Català

VESTIR EL PORC AMB GUANTS

Gresca i Gresca Bar són ara un sol espai i una mateixa carta: Rafa Peña s'ocupa de plats que ofereixen «comoditat mental» al client.

- PAU ARENÓS

Gresca Bar i Gresca estan units, comparteix­en carta, un senzill fullet amb casellers. Es podria dir que Gresca està en la reserva obligada per la Covid, a l’espera, algun dia, ¡algun dia!, d’una nova ubicació. Bardeni es va menjar Caldeni. En el futur, ¿Al Kostat s’empassarà Alkimia?

Els bars amb voluntat gastronòmi­ca, no pas gastrobars, etiqueta pervertida que utilitza fins i tot la llardosa barra de la cantonada, sobreviuen millor al rebombori –diguem-ne pandèmia, diguem-ne apocalipsi, diguem-ne crac– que els establimen­ts rígids. La flexibilit­at és la manera de ser i estar quan el canvi és continu, els polítics improvisen i l’economia va a batzegades, cosa que fa que els ciutadans caminin sobre terratrèmo­ls.

Sento queixes per la desaparici­ó de les estovalles i jo em conformo amb un tovalló –això sí– de la mida d’una tenda de campanya. No em molesten les taules nues, sinó les taules lletges. Sovint, les estovalles oculten taules que avergonyei­xen.

Llegeixo les cartes dels bars o restaurant­s desprotoco­laritzats i em tempten més els suggerènci­es que les dels germans grans: pot ser que hi vegi l’espontaneï­tat i la franquesa i menys la tirania del rebuscamen­t. Es recarrega un plat, ¿per què? ¿Augmentar el preu? ¿Satisfer la vanitat de la ment pensant? ¿Jugar a la Lliga de les Estrelles? Més oferta sincera, menys manierisme i equips sotmesos a un rigor de galeres.

Sobre Rafa Peña –i la cap Mireia Navarro i el cap de cuina Carles Morote i el sommelier Sergi Puig– i el seu estil nu, la línia clara, el rafaelisme, he escrit moltes vegades. La sobrietat és coherent amb la situació actual, i la futura, i formarà part d’aquest renaixemen­t que espera el món quan ens traguem la mascareta. La contenció no renuncia a l’alegria –¡al contrari!–, sinó al malbaratam­ent. Si s’ha de sacrificar una cosa que sigui la decoració, per desviar la potència i la inversió al contingut del plat.

El Rafa refereix un parell de termes que m’interessen: «La comoditat mental del client». Comoditat mental. Segueix: «És un format àgil, pròxim, més amable. Interactue­s amb la gent, tot i que Gresca mai ha sigut rígid». «Desenfadat», diu. Això fa reflexiona­r: hi ha restaurant­s enfadats que emplaten menjars furiosos.

Torno a la comoditat mental del peu de porc farcit que he anat a buscar perquè és un plat que només apareix algunes vegades i que en el seu origen es va basar en la recepta de Pierre Koffmann, xef triestrell­at el 1983. Koffmann el preparava a La Tante Claire, que va obrir a Londres el 1977: la maneta desossada fins aconseguir que la pell surti sencera, cuita, farcida amb múrgoles, pedrers i mousse de pollastre, enfornada. Jordi Vilà la té a la carta d’Al Kostat.

El Rafa la versiona: la cou en un caldo de porc i gallina, l’enforna, li posa una pilota i la cuina al vapor.

Després la banya amb el suc de la cocció, mantega i mostassa. Al costat, puré de patates amb rossinyols i bledes. El koffmann ja és un rafa. Guants llisos, suaus, enganxosos, brillants.

Expert en vins –disposa d’unes 500 referèncie­s–, Rafa recomana Mas La Pansa, un trepat del 2017. Bona acidesa, en guàrdia amb les acideses del servit.

Un altre plat per grapar: cervells de vedella amb mantega i llimona, patates i julivert, tal com els preparen al parisenc Le Baratin. Es fonen la salsa i el cervell: una cuina que pensa, una cuina per pensar.

Tot i que soc aquí pel peu de porc encara tasto dues coses més: el flam de dashi amb corn amb pues, textures en lluita (el mol·lusc és dur, clar) i un caldo asiàtic amb cep i rovell, picant i estimulant.

Torno al porc, vestit de senyor, i al relax mental, i el necessito perquè m’acaben d’aixafar la part posterior del cotxe.

Gresca Bar

Provença, 230

Tel.: 93.451.61.93

Preu mitjà (sense vi): 50-60 € Menú de migdia: 23 €

LA MANETA FARCIDA DE PILOTA ÉS LLISA, SUAU, ENGANXOSA I BRILLANT

 ?? Joan Cortadella­s ?? El xef Rafa Peña, a la cuina oberta amb barra per a uns quants comensals del Gresca Bar.
Joan Cortadella­s El xef Rafa Peña, a la cuina oberta amb barra per a uns quants comensals del Gresca Bar.
 ?? Joan Cortadella­s ?? El peu de porc farcit amb pilota.
Joan Cortadella­s El peu de porc farcit amb pilota.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain