El Periódico - Català

Hi ha un ‘elefant’ a l’hemicicle

Els líders dels partits catalans alerten en la sessió de control al Parlament del risc d’una repetició electoral, però plantegen inconvenie­nts a totes les fórmules per evitar-la.

- DANIEL G. SASTRE

Hi ha un elefant a l’hemicicle: l’elefant de la repetició electoral. No és, com en la metàfora habitual, un elefant invisible. L’assenyalen amb el dit tots els partits, alerten de la seva amenaçador­a presència, avisen que pot acabar aixafant-los. Però ningú sembla capaç de treure’l d’allà.

Tots els plans per liquidar-lo topen amb algun inconvenie­nt. Primer ho van intentar –¿encara ho intenten?– ERC i JxCat, buscant un Govern de coalició. Però la relació està tan desgastada, i la diferència entre tots dos a les urnes és tan petita, que no aconseguei­xen moure l’elefant. Fart de la situació, Pere Aragonès va dir dissabte que governaria en solitari. Però els seus fins ara socis no ho veuen clar, i la seva ajuda és imprescind­ible per evitar les eleccions.

En la sessió d’ahir al Parlament va semblar que el candidat a president encara no sap quin camí agafar en el seu intent de desallotja­r l’elefant. «És una necessitat que hi hagi una investidur­a tan aviat com es pugui», va dir en la resposta a Josep Maria Jové, diputat del seu grup, que és el moment en què els presidents de la Generalita­t –encara que siguin en funcions, com en aquest cas– aprofiten per llançar el missatge del dia.

Malgrat que ERC des de dissabte passat diu que ja no hi ha possibilit­at d’un Govern de coalició, al Parlament Aragonès no es va referir ni una vegada a l’Executiu en solitari que va dir que pretenia encapçalar.

Evasives

Els comuns, que van entrar en escena quan el candidat va descartar JxCat, no se n’acaben de fiar. I la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, va demanar a ERC una prova que la seva determinac­ió és definitiva: va avisar que no negociarà més fins que es comprometi­n que els postconver­gents no entraran al Govern. Com a resposta només va rebre evasives, o pitjor, constataci­ons que les seves sospites poden no anar desencamin­ades. «Hem de poder explorar en els pròxims dies totes les possibilit­ats per evitar una repetició electoral», li va dir Aragonès. «És un imperatiu polític», va insistir a la tarda, però va continuar sense explicar del tot les seves intencions.

Els comuns volen ajudar a foragitar l’elefant, però els seus vuit diputats aporten poca força bruta. Precisamen­t per això, des del 14 de febrer que estan cridant en solitari que hi ha una altra via per evitar les eleccions, i s’ofereixen per formar un tripartit juntament amb el PSC i ERC. Però els republican­s han vetat els socialiste­s, i Salvador Illa diu que, com que ell va guanyar les eleccions, no votarà un president d’un altre partit.

Passen els dies i l’elefant es continua engreixant a la vista de tothom. Queden menys de dues setmanes per fer-lo fora, o ocuparà tot l’espai. I, tot i que Carlos Carrizosa va pronostica­r que «en unes noves eleccions la participac­ió es dispararà», potser no s’ha de confiar gaire en els seus dots anticipato­ris. Una repetició electoral que constatari­a un fracàs i seria al juliol sembla el millor moment perquè la ciutadania exhibeixi el seu avorriment amb els polítics.n

Els comuns no se’n fien i demanen a ERC una prova que la voluntat d’apartar JxCat és definitiva

 ?? Ferran Nadeu ?? Consellers de Junts, entre altres diputats, ahir, al Parlament.
Ferran Nadeu Consellers de Junts, entre altres diputats, ahir, al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain