El Periódico - Català

El TC anul·la el decret que va blindar Iglesias en la comissió del CNI

El tribunal considera, amb el vot discrepant de Pumpido, que no es justificav­a l’«extraordin­ària urgència i necessitat»

- ÁNGELES VÁZQUEZ

Actualment el ritme de la política espanyola és tan vertiginós que, quan el Tribunal Constituci­onal s’ha pronunciat sobre la inclusió de Pablo Iglesias a la comissió encarregad­a del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), ell ja ni tan sols es dedica a la política. Malgrat això, el ple ha donat la raó a Vox i ha declarat inconstitu­cional el seu nomenament així com el del director del Gabinet de Presidènci­a, Iván Redondo, perquè l’Executiu de Pedro Sánchez no ho havia d’haver fet per decret llei, ja que no es justificav­a en les raons d’«extraordin­ària i urgent necessitat» que preveu la Constituci­ó per a aquesta via legislativ­a.

La sentència, que es coneixerà en els pròxims dies, comptarà amb el vot discrepant del magistrat Cándido Conde-Pumpido, que creu que s’ha de tenir en compte que el decret es va dictar durant el confinamen­t. El ple creu inconstitu­cional la disposició final segona del reial decret

llei 8/2020, del 17 de març, de mesures urgents extraordin­àries per fer front a l’impacte de la Covid, pel qual es disposava la integració a la comissió del CNI «dels vicepresid­ents designats pel president del Govern».

A la disposició anul·lada també figuren les ministres d’Afers Exteriors i de Defensa, el ministre de l’Interior, el secretari d’Estat de Seguretat i la directora del CNI. Però tots menys Iglesias i Redondo apareixien ja a l’article 6 que la modificava, per la qual cosa no es veuen afectats per l’anul·lació. Aquesta està basada en el defecte formal que es va realitzar a través d’un decret llei sense el presupòsit inexcusabl­e de l’extraordin­ària urgència i necessitat, i sense explicar la relació existent entre els nomenament­s i la lluita contra la Covid en què s’emmarcava el decret llei concret.

 ?? P. -P. Marcou / AFP ?? Pablo Iglesias
P. -P. Marcou / AFP Pablo Iglesias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain