El Periódico - Català

14 detinguts per una suposada trama de cobrament de comissions

Entre els arrestats, el subdelegat del Govern i l’exnúmero 2 de Rita Barberá

- TERESA DOMÍNGUEZ LAURA BALLESTER

La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil va arrestar 14 persones ahir en el marc d’una operació que investiga el suposat cobrament de comissions a contractis­tes a l’Ajuntament de València. Entre els detinguts hi havia el subdelegat del Govern a València, Rafael Rubio, i l’extinent d’alcalde del consistori i mà dreta de l’exalcaldes­sa Rita Barberá, Alfonso Grau. Rubio va ser destituït de manera fulminant i suspès de militància pel PSPV.

Els polítics implicats en aquesta presumpta trama corrupta s’haurien beneficiat econòmicam­ent a canvi de determinad­es adjudicaci­ons immobiliàr­ies. Segons les fonts a què ha tingut accés el diari Levante, Grau hauria percebut entorn d’un milió d’euros en metàl·lic per aquestes presumptes comissions urbanístiq­ues, mentre que Rubio hauria rebut 300.000 euros de la trama. Els arrestos es van produir a València, Alacant, Madrid i Tomelloso (Ciudad Real).

Aquesta anomenada operació Azud va tenir la seva primera fase l’abril del 2019, amb la detenció del cunyat de Barberá, l’advocat José Luis Corbín, i el seu soci, així com amb la imputació de la seva dona i germana de la morta alcaldessa, Asunción Barberá, i de les tres filles del matrimoni.

Corbín està acusat de canalitzar, a través del seu despatx profession­al, el cobrament de comissions il·legals a contractis­tes de l’ajuntament i, segons les investigac­ions de la Guàrdia Civil, la Fiscalia Anticorrup­ció i la jutge del cas, s’hauria erigit com la principal porta d’entrada dels qui pretenien qualsevol negoci amb el consistori entre el 2005 i el 2015, sota mandats sempre del PP.

Les comissions s’haurien cobrat en metàl·lic i en espècie per obtenir tant el dret de construcci­ó en parcel·les de propietat municipal com la compra de les mateixes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain