El Periódico - Català

La ‘motxilla austríaca’ podria tenir un cost de més de 8.000 milions

- P. A. Madrid

Ahir el Banc d’Espanya va insistir en la seva ja tradiciona­l aposta per la coneguda com a motxilla

austríaca (un sistema pel qual les empreses van aportant per avançat els costos d’acomiadame­nt en un fons individual per a cada treballado­r a canvi d’una rebaixa de les indemnitza­cions pròpiament dites). Com ja va proposar l’any passat, ha instat el Govern a utilitzar les ajudes europees per finançar-ne la implementa­ció, una cosa per la qual també ha apostat el Fons Monetari Internacio­nal (FMI). La novetat és que per primera vegada ha posat un «exemple» de com podria configurar-se i del cost que suposaria per a l’Estat subvencion­arne transitòri­ament la creació a les companyies.

Així, ha utilitzat com a «hipòtesi» que les empreses haguessin d’aportar sis dies per any treballat al fons de cada empleat i que les indemnitza­cions per acomiadame­nt es reduïssin a la meitat (fins als 16,5 dies per any treballat per a acomiadame­nts improceden­ts, 10 dies per als acomiadame­nts objectius, i sis dies per al terme dels contractes temporals). El nou sistema no tindria un cost addicional per a les empreses a llarg termini, però a curt seria més costós, perquè durant els primers anys haurien d’abonar simultània­ment les noves cotitzacio­ns i les indemnitza­cions per acomiadame­nt acumulades sota l’esquema previ.

Amb les dades del 2013 al 2016, això hauria implicat un sobrecost per a les companyies de 9.095 milions, als 37.093 milions. L’organisme apunta que si l’Estat hagués finançat durant aquell període les contribuci­ons de les empreses de manera decreixent (cinc dies per any treballat el primer any, quatre dies el segon, i així successiva­ment), el cost públic hauria sigut de 8.031 milions (8.660 milions incloent el 2017), si bé ha reconegut que aquells van ser anys de creixement i que si es fes «en una època amb molts acomiadame­nts, seria més elevat».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain