El Periódico - Català

Els ingressos de les famílies van baixar set cops més que els lloguers

Els arrendamen­ts es mengen de mitjana el 36,6% del sou dels catalans, 10 punts més que fa un lustre, segons el CTESC >

- GABRIEL UBIETO

En tota crisi hi ha guanyadors i perdedors i en la del coronaviru­s, de moment, els llogaters estan sortint més ben parats que els arrendatar­is. La dificultat per firmar nous contractes, la caiguda del turisme i el confinamen­t de part del capital inversor van contribuir que els nous contractes de lloguer a Catalunya firmats el 2020 baixessin per primera vegada des del 2014. No obstant, el que podria semblar una bona notícia per a les butxaques de la majoria de catalans no és tal, ja que les rendes de les llars també van baixar i ho van fer amb una intensitat molt més gran.

Segons un informe publicat ahir pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), els ingressos de les famílies catalanes van baixar set vegades més que els lloguers durant l’any passat. Sota el títol El dret a la vivenda, les patronals i sindicats més representa­tius de Catalunya han elaborat un informe de 322 pàgines en el qual constaten que assegurar-se un sostre és una necessitat cada vegada més problemàti­ca entre els catalans, i treuen els colors a la Generalita­t per la seva falta d’inversió per resoldre l’esmentat problema.

Segons les dades de l’informe, els catalans que viuen de lloguer van destinar a la vivenda l’any passat, de mitjana, el 36,6% del seu sou, 10 punts més que fa un lustre. Les rendes familiars han perdut 10 punts de poder adquisitiu entre el 2006 i el 2020, mentre que els preus de la vivenda de lloguer han crescut, descomptan­t la inflació, el 14%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain