El Periódico - Català

Impostos amb demagògia

- Agustí Sala

La paraula ho diu tot: impostos. No són ni voluntaris ni atractius ni un invent actual. Des dels sumeris fa 6.000 anys o l’antic Egipte, on es gravava i controlava tot, que es coneixen. Avui no passa que els inspectors indaguin a les nostres cuines per veure si fem servir oli gravat, com passava en l’era faraònica, però continuen sent un element de disputa.

A Espanya, amb la pugna entre partits com a esport nacional, es critiquen o enalteixen sense raonaments ni pedagogia. Al Govern central, conscient que haurà de recaptar més i reparar les desigualta­ts agreujades per la crisi pandèmica, li costa reconèixer-ho en públic. I això malgrat el corrent predominan­t, amb el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) defensant gravar més les rendes altes o l’OCDE, que agrupa els països més desenvolup­ats, animant a reforçar l’impost de succession­s com a element d’equitat, la tendència a reforçar la tributació verda o l’aposta bastant general d’una imposició mínima global per a les multinacio­nals.

Però el problema és el discurs tan rendible de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, la punta de llança de les rebaixes d’impostos. En el rerefons, la tesi més neoliberal: abaixar impostos augmenta els ingressos al generar-se més activitat. Ja ho va dir Ronald Reagan als EUA als anys 80, amb avantatges que solen afavorir els més rics. El problema va arribar després, amb dèficits gegants i retallades de despeses que sempre afecten els més necessitat­s.

Les societats requereixe­n serveis públics i impostos per finançar-los. La qüestió és quant de cada cosa, que és el que no ens expliquen. Van al que és fàcil. Els discursos que diuen el que vols sentir atrauen, tot i que poden ser un desastre a la llarga, almenys per a les capes més humils. Fins i tot l’OCDE ha qüestionat el missatge d’Ayuso. Els impostos són una imposició, però necessària; la demagògia, que és «la pràctica política consistent a guanyar-se amb afalacs el favor popular», segons la RAE, és voluntària i innecessàr­ia, com aquest populisme que critiquen molts dels que el practiquen.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain