El Periódico - Català

La nova fase dona aire a bars i espectacle­s

En una setmana es preveu ampliar aforaments en cultura (70%), comerços i universita­ts.

- VALENTINA RAFFIO

Tot apunta que la pandèmia de Covid comença a estar, per fi, sota control a Catalunya. La crisi sanitària no s’ha acabat, però la millora dels indicadors epidemiolò­gics i l’avanç de la campanya de vacunació dibuixen un panorama molt més esperançad­or. Per això, segons va anunciar ahir la Generalita­t, a partir del 24 de maig que ve és molt probable que es relaxin algunes de les restriccio­ns vigents.

La restauraci­ó podrà obrir a partir de les sis del matí per servir esmorzars (fins ara només podien obrir la persiana a partir de les 7.30). Comerços i universita­ts passaran del 30 al 50% d’aforament i el sector de la cultura passarà del 50 al 70% d’aforament. Actes culturals (i esportius i religiosos) podran acollir fins a 1.000 persones en interiors i 3.000 en exteriors (i recintes amb ventilació reforçada). A partir del dia 24, a més, es podran fer congressos i esdevenime­nts sense necessitat d’autoritzac­ió prèvia. I les activitats educatives no reglades passen d’un màxim de sis assistents a un total de deu.

«Si seguim així és molt improbable que hi hagi un nou rebrot massiu a la vista», va afirmar la consellera de Salut, Alba Vergés. Les xifres de contagiats, va explicar, no es registrave­n des d’almenys l’estiu passat. La situació d’hospitals i ucis, amb 1.139 ingressats en planta i 399 en cures intensives, ha tornat al panorama previ a la quarta onada. Mentrestan­t, l’Rt també indica que la pandèmia ha deixat de créixer. «Anem pel bon camí. Si tot segueix així, aquest estiu estarem molt millor que l’anterior», ha dit Vergés, que també ha pronostica­t que l’hivern que ve podríem estar en vista d’un escenari similar al de la grip d’altres anys.

«Fa setmanes que veiem que la pandèmia està canviant de paradigma. Això és gràcies a l’avenç de la campanya de vacunació, al sistema de rastreig i a la correspons­abilitat ciutadana», va afirmar Marc Ramentol, secretari general de Salut, durant la compareixe­nça d’ahir. Cinc mesos després de la primera punxada contra el coronaviru­s, Catalunya ja ha administra­t més de tres milions i mig de dosis contra la Covid-19 a través dels més de 500 punts de vacunació actius. En vista d’aquestes xifres esperançad­ores, Vergés va aprofitar l’ocasió per agrair la tasca titànica tant dels equips sanitaris com dels que es dediquen a l’organitzac­ió i logística.

Última crida a la prudència

«Ja no som en vista d’un estat d’alarma, però continuem en una situació d’emergència sanitària», va dir Sergio Delgado, subdirecto­r general de Protecció Civil. «Hem de recuperar activitats de forma adaptada; sabent els riscos que hi ha i gestionant-los», va afirmar. En aquest sentit, Delgado va recordar que els espais tancats, les aglomeraci­ons i la falta de mascaretes constituei­xen elements de risc. «Malgrat les imatges del cap de setmana passat, creiem que la majoria de gent continua respectant les mesures», va dir el portaveu de Protecció Civil.

Sis dies després de l’aixecament de l’estat d’alarma, i després de les polèmiques imatges dels ‘botellons’ del 9-M, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va transmetre una nova crida a la prudència. «Les mesures que tenim són tant per a les cinc de la tarda com per a les tres de la matinada. Fins que no tinguem la immunitat de grup hem d’estar alerta», va dir. Aquest cap de setmana es preveu un nou desplegame­nt policial per vigilar les zones on previsible­ment es produiran més aglomeraci­ons.

Primer cap de setmana

La compareixe­nça d’ahir es va produir en vigílies que Catalunya visqui el seu primer cap de setmana íntegre sense estat d’alarma. És a dir, sense toc de queda, amb llibertat de circulació per entrar i sortir de Catalunya i el primer que bars i restaurant­s ja poden obrir ininterrom­pudament fins a les 23.00 hores. També el primer de la reobertura de parcs i atraccions com les del Tibidabo o Port Aventura. Sobre la taula del Procicat encara queda la reobertura de l’oci nocturn, per a la qual no hi ha data. De moment, ha donat el vistiplau a un pla que contempla la tornada d’algunes activitats.

 ?? Manu Mitru ?? Terrasses al passeig de Sant Joan de Barcelona, ahir a la tarda.
Manu Mitru Terrasses al passeig de Sant Joan de Barcelona, ahir a la tarda.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain