El Periódico - Català

Els concerts d’artistes internacio­nals, en espera

Les estrelles podran començar a > travessar les fronteres dels països europeus a l’estiu amb una mica més de fluïdesa

- JORDI BIANCIOTTO

Un any després que festivals com el Primavera Sound o el Sónar suspengues­sin les seves últimes edicions ha quedat clar que no tenien opció, ja que les gires de grans figures internacio­nals van saltar pels aires i, fonamental­ment, allà continuen, estacionad­es, si bé des de fa unes setmanes es perceben senyals d’un lent despertar. Es preveu que de cara a l’estiu «hi comenci a haver concerts i festivals, adaptats a les circumstàn­cies, a molts països, com França i el Regne Unit, i així mateix hi haurà concerts d’artistes estrangers a Espanya», confirma Albert Salmerón, president de l’APM (Associació de Promotors Musicals).

S’espera que, si tot va bé, travessar una frontera per anar a tocar en un altre país vagi deixant de ser una experiènci­a aventurera i aïllada, com les que aquestes últimes setmanes hem testificat als nostres escenaris.

Ja sigui perquè aquí no hi ha hagut les ajudes de les quals han gaudit els profession­als de la música en altres països europeus, o perquè els criteris han sigut menys rígids, Espanya ha sigut durant tot aquest any de pandèmia una excepció, tot i que sota mínims, en el tancament total de la música en directe a escala europea. «Dels països grans del continent, ha sigut l’únic», destaca Salmerón. Però aviat deixarà de ser-ho, sempre que la corba de descens pandèmic hi acompanyi.

Cares de felicitat

França, país on durant tot aquest temps no s’han celebrat concerts, anuncia espectacle­s a l’aire lliure a partir de l’1 de juliol en recintes que permetin a cada assistent disposar de quatre metres quadrats. Al Regne Unit, un pas per davant pel seu alt ritme de vacunació, l’actuació, la setmana passada, d’artistes electrònic­s com Fatboy Slim i Sven Väth a Liverpool (3.000 persones sense mascaretes ni distàncies), obre nous horitzons, fins i tot amb tota la prudència del món.

Les imatges d’aquest festival són «espectacul­ars», celebra Salmerón, «sobretot per les cares de felicitat del públic, com si no es creguessin el que estan vivint».

Tot i que es van suspendre esdevenime­nts del juliol com el cicle BST de Hyde Park (Pearl Jam, Duran Duran), sí que es mantenen dempeus, i amb les seves 170.000 entrades esgotades (es van vendre al març, enmig de l’eufòria desencaden­ada pel ritme de vacunació), esdevenime­nts com el festival Reading-Leeds, a finals d’agost (amb Liam Gallagher, Post Malone o Queens of the Stone Age).

Poques excepcions

A Barcelona hi ha hagut un discretíss­im degoteig de visites d’artistes estrangers des que, al gener, el nord-americà Ken Stringfell­ow (The Posies) es va aventurar a venir des de França, on viu, per actuar a la sala Upload. Després va arribar el britànic Ian Siegal i altres participan­ts del Blues & Ritmes, de Badalona, i el grup francès Nouvelle Vague, i el suec José González, i la setmana passada, la israeliana Noa. Concerts punt a punt, sense gires, a tot estirar compartint l’operatiu amb algun compromís a Espanya. Els promotors consultats esperen que, el pròxim hivern, les sales puguin funcionar i acollir gires internacio­nals; el Primavera Sound treballa en una edició del 2022 redoblada (ocupant dos caps de setmana en lloc d’un) i hi ha dates en estadis reservades per a l’any que ve per a alguns gegants del rock. Tot i que ningú dona res per fet: aquesta és la primera lliçó que es desprèn d’aquesta era de la Covid-19.

Els promotors esperen que a l’hivern ja es facin gires per diversos països

 ?? Frank Vincent ?? Assistents al Primavera Sound del 2019, al Parc del Fòrum de Barcelona.
Frank Vincent Assistents al Primavera Sound del 2019, al Parc del Fòrum de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain