El Periódico - Català

La necessitat de vendre gestió

-

«El que ara ens toca és vendre gestió, gestió i gestió», indiquen al partit. La intenció de Pedro Sánchez és esgotar la legislatur­a. Primer aniran les autonòmiqu­es i municipals del maig del 2023 i, segons va dir dilluns a Atenes, les generals seran d’aquí «32 mesos», és a dir, el gener del 2024.

1 COMPLIR L’OBJECTIU DE LA VACUNACIÓ

«L’estat d’alarma és el passat». Cal mirar al futur, i el futur es diu vacunació, vacunació i vacunació». La sentència és de dimarts, a la Moncloa. El president del Govern central vol marcar a foc que no hi ha més prioritat que aquesta ara mateix, perquè només l’acceleraci­ó del procés d’immunitzac­ió pot convertir-se en un passaport cap a la tornada a l’antiga normalitat i la recuperaci­ó econòmica. Pedro Sánchez imprimeix cada discurs amb anuncis o paraules sobre la vacuna, i no per casualitat va visitar ahir els laboratori­s Rovi a Granada, des d’on la farmacèuti­ca espanyola col·laborarà amb Moderna i participar­à en la producció del principi actiu del seu sèrum, l’ARN missatger. Allà va reiterar que Espanya està en «línia recta» per aconseguir la immunitat de grup, el 70% de la població vacunada, a mitjans d’agost. No obstant, el discurs governamen­tal topa amb les crítiques dels seus socis parlamenta­ris i del PP. Coincideix­en a denunciar el «caos jurídic» després de la caiguda de l’estat d’alarma i la seva negativa a estudiar una reforma legal. L’Executiu s’escuda en el fet que les autonomies tenen prou eines per contenir la pandèmia de coronaviru­s.

2 LA REACTIVACI­Ó ECONÒMICA

El Govern central insisteix que la segona part de la legislatur­a es juga en l’economia. En com Espanya gasta durant els tres anys vinents els 72.000 milions a fons perdut que arribaran d’Europa i en com afecten la butxaca del ciutadà. Això podria mitigar, confien a la Moncloa, el cataclisme a Madrid, que Sánchez no creu en absolut extrapolab­le a la resta d’Espanya. L’Executiu ja treballa amb les comunitats per al repartimen­t de les ajudes i, de cara a la Unió Europea (UE), intenta traslladar la imatge d’«estabilita­t», la imatge que la coalició funciona. Missatge a què ajuda la nova vicepresid­enta tercera, Yolanda Díaz, que ha imprès un estil molt diferent al comportame­nt d’Unides Podem dins del Govern central. Del soroll amb Pablo Iglesias al Gabinet a l’«assossec i tranquil·litat» que Díaz vol per a l’espai morat. En la reactivaci­ó econòmica és fonamental el turisme (el 12% del PIB abans de la Covid). Dimecres que ve, els Reis inauguren Fitur, amb 55 països presents físicament i aforaments al 50%. Sánchez presentarà el certificat digital verd, que es pretén aplicar des del juny per viatjar de forma segura. Indústria confia que el volum de turistes el 2021 rondi el 50% respecte al del 2019.

3 ESPERANT CATALUNYA I EL PP

Al Govern central de moment no estan preocupats per l’estabilita­t parlamentà­ria. Reconeixen que pateixen per tirar endavant algunes iniciative­s, però al final prosperen, tot i que els socis solen queixar-se per la falta de diàleg des de la Moncloa. El PNB és l’aliat més estable. La relació amb ERC està a l’espera de com es resolgui la governabil­itat a Catalunya. I, per ara, quan falten menys de 15 dies perquè es dissolgui de forma anticipada el Parlament si no hi ha investidur­a, l’opció que preveuen els socialiste­s com a més probable és la de noves eleccions al juliol. Si hi hagués Govern, i en solitari com vol ERC, l’equip de Sánchez el preveu ja inestable i molt pressionat per Junts. Una nova convocatòr­ia podria mantenir al calaix la reforma de la sedició i la rebel·lió i la resolució dels indults als líders del procés empresonat­s. S’espera que el Tribunal Suprem emeti el seu informe d’aquí uns dies. Uns altres comicis catalans podrien retardar, una vegada més, la renovació institucio­nal pendent. L’escull principal continua sent el relleu al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual va vèncer el desembre del 2018 i que ja té les atribucion­s retallades.

4 LA BATALLA INTERNA A ANDALUSIA I MADRID

Després de dos anys d’assossec interior, el PSOE està submergit de ple en una batalla pel poder. La més mediàtica i transcende­nt, a Andalusia. Les primàries per elegir el candidat de la Junta són el pols definitiu entre Sánchez i la líder del PSOE-A, Susana Díaz. Ferraz ha beneït Juan Espadas, alcalde de Sevilla, com el rival de la baronessa. La lluita es presenta igualada i no hi haurà pistes fins a la votació, en primera volta, del 13 de juny. Espadas es presenta com el candidat de la «unitat» interna i de la renovació; Díaz es projecta a si mateixa com l’aspirant «de la militància» i l’«esquerra» del partit. A Madrid, Ferraz va nomenar una gestora després de la dimissió del secretari regional, José Manuel Franco. Però no hi haurà nou líder fins a finals d’any, al congrés autonòmic ordinari, i Sánchez no ha assenyalat el seu elegit. La direcció provisiona­l encara no ha designat el portaveu interí a l’Assemblea de Madrid, en lloc d’Ángel Gabilondo. El 15, 16 i 17 d’octubre se celebrarà a València el 40è congrés federal del PSOE. A Ferraz es dona per gairebé segur que Adriana Lastra, José Luis Ábalos, Santos Cerdán i Carmen Calvo seguiran, però a partir d’aquí l’executiva patirà una renovació important.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain