El Periódico - Català

ERC insta el Govern a donar incentius per avalar els Pressupost­os del 2022

> Els republican­s eleven el to a la recerca de concrecion­s, però mantenen la seva voluntat d’asseure’s a negociar Montero desvincula el traspàs de Rodalies del pols pels comptes >

- JÚLIA REGUÉ JUANMA ROMERO Barcelona / Madrid

Esquerra rebutja haver establert precedent i apressa el PSOE a donar incentius als seus socis si vol tirar endavant els Pressupost­os Generals de l’Estat. Els republican­s van assegurar que el seu vot no està ni de bon tros garantit –«ara mateix votaríem no», va etzibar la portaveu republican­a, Marta Vilalta– i van insinuar que per obtenirlo requereixe­n una negociació que millori les previsions que s’han donat a conèixer i que el Govern reverteixi els «incomplime­nts» dels comptes del 2021, especialme­nt en inversions per a Catalunya. Malgrat reafirmar la voluntat negociador­a de la formació després de la reunió de l’executiva d’ahir, Vilalta va elevar el to contra el PSOE i Unides Podem sense aclarir quines són les condicions que el seu partit posarà sobre la taula per aprovar els Pressupost­os. Ara bé, va dir que el conegut «fa absolutame­nt difícil que puguem explorar aquest marge» i va alertar que la maniobra de l’any passat, facilitant l’aprovació dels comptes, «no pressuposa d’entrada que ho tornem a fer aquest any». Una falta d’incentius que Vilalta va animar a corregir perquè el Govern «no ha fet els deures» i «no està fent tot el que hauria de fer si vol comptar amb prou suports».

El punt de partida és llunyà, per la qual cosa Esquerra reclama cessions si volen comptar amb els seus 13 vots: «Si som socis prioritari­s, no es nota gaire», va criticar

Vilalta, inquirint que no estan encasellat­s en el no a tot, tot i que ara com ara votarien en contra fins i tot de la tramitació dels comptes.

«Les pluges de milions no serveixen perquè massa vegades no arriben [...] Ara mateix no hi ha motiu que faci que ERC aprovi els seus pressupost­os, faciliti la seva aprovació o no se sumi a una esmena a la totalitat», ha sentenciat Vilalta. Sobre si el traspàs de Rodalies serà una condició indispensa­ble per facilitar els Pressupost­os, Vilalta va afirmar que és un tema prioritari per al seu partit però no va aclarir si aquesta serà una condició sine qua non per avalar els Pressupost­os. La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, va desvincula­r en una entrevista a TVE-1 el traspàs de Rodalies de la negociació pressupost­ària, va dir que el que hi ha hagut és una simple «coincidènc­ia» entre el caos desencaden­at per la vaga i els tràmits dels comptes. Això sí, va reconèixer que el debat entra en allò complert i allò que queda per complir respecte al prèviament acordat i va afirmar que «caldrà anar fent passos de manera successiva, però no necessària­ment en aquest moment» en qüestions com aquesta. Des de la Moncloa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres –es va avançar a dilluns, al ser avui festiu a tot Espanya–, la portaveu del Govern va advertir els grups parlamenta­ris, i en particular ERC, que és «precipitat» que es manifestin «sobre un projecte que desconeixe­n», ja que fins aquest dimecres no aterrarà el projecte de llei al Congrés. «No és el més apropiat, per respecte a la Cambra», va indicar.

«Ampliar» suports

Isabel Rodríguez va afegir que els comptes incorporen la «quantia inversora més gran» de la història, i «per descomptat per a Catalunya», però tampoc va revelar si el traspàs de les competènci­es de Rodalies a la Generalita­t formarà part de la negociació perquè és un tema «pendent d’un grup de treball». La també titular de Política Territoria­l va insistir que a l’Executiu li agradaria comptar amb el suport de més grups, que treballarà per obtenir el suport majoritari de les Corts. És més, l’aspiració del Gabinet de coalició és «ampliar» el suport que va recollir en els PGE anteriors. Rodríguez va aclarir que no només es dirigia als quatre diputats de Junts –que no van seguir els passos d’ERC i el PDECat el 2020–, sinó que li agradaria comptar amb «el suport del principal partit de l’oposició [PP] i Ciutadans». Evidentmen­t, de portes enfora el Govern no «descarta aquest escenari», però és plenament conscient que no es donarà.

La Moncloa esgrimeix la inversió de l’Estat a Catalunya davant les advertènci­es d’Esquerra

 ?? Ferran Nadeu ?? El president Pere Aragonès, al Palau de la Generalita­t, durant la reunió de la taula de diàleg.
Ferran Nadeu El president Pere Aragonès, al Palau de la Generalita­t, durant la reunió de la taula de diàleg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain