El Periódico - Català

Sánchez projecta impulsar una nova generació del PSOE

> El líder socialista esbossa una executiva més jove que consolidi la imatge d’unitat interna després del congrés del cap de setmana

- J. R Madrid

El PSOE ja és a les portes del seu pròxim congrés federal, el número 40. A València, aquest divendres. El conclave serà una demostraci­ó del poder del secretari general i avui president del Govern central i el que pot impulsar també una nova generació al PSOE. Unitat i renovació són, segons el seu equip, els dos missatges que el líder vol llançar i els que, en principi, guiaran la construcci­ó de la comissió executiva federal que haurà de votar el miler de delegats.

Els noms de la nova direcció del PSOE «no estan tancats encara», «encara és aviat», sentencien a aquest diari fonts molt pròximes a Sánchez, que calculen que al llarg de la setmana se’n puguin anar avançant alguns, com ja va passar el 2017. Dos són segurs, els d’Adriana Lastra com a vicesecret­ària general i de Santos Cerdán com a responsabl­e d’Organitzac­ió. Tots dos continuara­n i tots dos pilotaran el cor de la maquinària socialista.

A partir d’aquí, s’haurà de llegir el missatge del secretari general a través de les incorporac­ions. Fonts de la seva confiança tant al Govern com a Ferraz confirmen que donarà pas a una nova generació de dirigents. Als de la seva generació, els que es mouen en la franja dels 40 anys –Sánchez en té 49–. Aquest impuls va vertebrar la remodelaci­ó de l’Executiu del juliol passat, quan hi van entrar ministres joves com Isabel Rodríguez, Diana Morant, José Manuel Albares, Pilar Llop, Raquel Sánchez, Pilar

Alegría o Félix Bolaños, l’home fort del Gabinet.

La lògica es va estendre a l’hora de nomenar els nous caps del Congrés i el Senat: Héctor Gómez i Eva Granados. De manera que el tercer i últim compàs en el procés de renovació interna culminarà aquesta seqüència. Qui es pot escapar d’aquesta mitjana és la presidenta del partit, un càrrec de més càrrega simbòlica que executiva. En cas de no continuar l’exministra Cristina Narbona, la podria rellevar Carmen Calvo, secretària d’Igualtat des del 2017 i ja exvicepres­identa primera.

Un altre vector que el president va moure a l’estiu va ser la divisió de parcel·les entre Executiu, partit i grup. És a dir, no sumar càrrecs ni competènci­es. Així, Lastra va perdre la representa­ció per focalitzar l’acció al PSOE, faltat de to els últims anys. Per això, tant al Govern com a Ferraz apunten que Sánchez no integrarà ministres a la nova direcció amb responsabi­litat d’àrea. Podrien entrar com a vocals, per reforçar el pes polític de l’equip, però no amb càrrec executiu.

S’hi afegeix una altra raó: el líder busca una executiva més «operativa» i «funcional», preparada per lliurar el combat electoral del 2023. Sánchez vol rearmar el partit. No es compta, tampoc, amb la incorporac­ió de barons. El reglament dels estatuts, del 2018, ja va impedir aquesta possibilit­at a l’article 557.

Executiva més curta

El president desitja compondre, a més, una executiva més curta. L’actual va néixer amb 49 membres. Avui, l’ajuda l’escenari: ja no ha de retribuir favors als qui el van ajudar en la incerta travessia de les primàries. Ara Sánchez, passada la guerra del 2017, té encara més mans lliures. És més, busca projectar, com convenen al seu entorn, aquesta imatge d’unitat interna, fitxant dirigents sense importar-ne l’adscripció en batalles orgàniques prèvies. Va passar amb la configurac­ió del nou Gabinet. «Les guerres internes ja són el passat. Ara ja no compta ni es mira a qui va recolzar la gent. Aquest és el canvi qualitatiu», resumeix un dels veterans.

El 40è Congrés es preveu sense crítiques internes ni «sobresalts», observen diferents interlocut­ors, però sí que viurà un fort debat ideològic entorn de temes sensibles. Particular­ment, dos que han focalitzat l’interès de les gairebé 10.500 esmenes presentade­s a la ponència marc. El model d’Estat i el setge sobre Joan Carles I i la pugna en el feminisme amb el col·lectiu LGTBI. Sánchez camina cap a la seva coronació completa dins el partit, ara sí, després de gairebé una dècada de turbulènci­es. Amb un poder total al PSOE i sense que s’hi entrevegi la projecció de cap successor.

En la nova direcció podrien no ingressar ministres perquè es bolquin en les seves àrees de gestió

La cita de València s’espera calmada, sense crítiques internes ni «sobresalts» per al secretari general

 ?? José Luis Roca ?? El president Pedro Sánchez, al palau de la Moncloa.
José Luis Roca El president Pedro Sánchez, al palau de la Moncloa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain