El Periódico - Català

Díaz, Colau i Oltra llançaran l’aliança d’esquerres en un acte sense Podem

> Les tres líders preparen una trobada a València per exhibir per primera vegada la unió

- ANA CABANILLAS Madrid

Es comencen a aclarir les incògnites sobre l’aliança d’esquerres que liderarà Yolanda Díaz. Per començar a teixir aquest projecte de país, algunes de les líders més destacades d’aquest espai preparen el seu primer acte, que visibilitz­arà aquesta opció electoral. La vicepresid­enta valenciana, Mónica Oltra, està organitzan­t aquesta trobada, a la qual assistiran l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la líder de Més Madrid, Mónica García, i la mateixa Díaz. Les grans absents, no convidades, són la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i la titular de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, segons avança El Periódico de España.

Comencen així a cristal·litzar els moviments subterrani­s que tenen lloc des de fa mesos per convertir Díaz en una candidata allunyada de sigles, que porti la bandera de les polítiques socials i es distanciï de les cotilles ideològiqu­es. Un projecte transversa­l que suposarà un important canvi en el tauler polític i en el qual ja treballen amb discreció alguns dels actors implicats, conscients de la fragilitat del procés per la combinació de diferents partits i les seves contradicc­ions.

En aquesta línia està plantejat l’esdevenime­nt, que no tindrà sigles polítiques i al qual les convidades acudiran però no en representa­ció de les seves organitzac­ions. Des de la vicepresid­ència segona del Govern central van declinar confirmar l’acte, que està en procés de construcci­ó, i van desvincula­r qualsevol trobada d’aquest tipus amb el procés d’escolta que obrirà Díaz per al llançament de la plataforma.

La principal impulsora de l’acte és Oltra, que l’ha organitzat «a títol personal», i no des de la plataforma del seu partit, Compromís. Disfruta de plena autonomia amb Podem i és l’única de les implicades amb les de mans lliures per iniciar aquest delicat moviment, vist amb recel pels morats i per Més País, la formació d’Íñigo Errejón.

Tot i que Oltra n’és l’organitzad­ora oficial, la principal valedora de la trobada és l’alcaldessa de Barcelona, la més important aliada de Díaz en la seva empresa de construir un «projecte de país» que transcende­ixi els partits. Conscient del llast que suposaria la marca morada en el pròxim cicle electoral, Colau aspira a deixar anar amarres de l’organitzac­ió per difuminar Podem dins de la nova plataforma i aconseguir una dinàmica d’horitzonta­litat, davant el cesarisme habitual a les files morades.

Sense protagonis­me

L’exclusió de Montero i Belarra es presentava com una condició sine qua non per poder reunir la resta d’assistents. En cas d’haver-hi inclòs Podem, algunes de les dirigents haurien trobat grans dificultat­s per acceptar la invitació, com la mateixa Oltra o García, que forma part de l’escissió madrilenya d’Errejón després de la seva abrupta sortida del partit que va fundar. Al no estar tancada tota l’organitzac­ió de la trobada, no es descarta que Montero i Belarra hi puguin assistir com a públic, però en cap cas es pretén donar-los un paper protagonis­ta.

 ?? Joan Cortadella­s ?? La vicepresid­enta Yolanda Díaz (dreta) abraça Ada Colau.
Joan Cortadella­s La vicepresid­enta Yolanda Díaz (dreta) abraça Ada Colau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain