El Periódico - Català

La UE i el Regne Unit negocien el pacte que regularà les relacions amb Gibraltar

> Brussel·les i Londres tenen previstes quatre rondes de converses, fins al mes de desembre > L’obertura de la Reixa és la solució més probable per pal·liar l’efecte del Brexit

- SILVIA MARTINEZ Brussel·les

Les tensions entre Londres i Brussel·les per l’aplicació del Protocol d’Irlanda del Nord, el mecanisme inclòs en els acords del Brexit per evitar la tornada d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda i que manté ancorat el territori nord-irlandès al mercat únic, es tornen a disparar. A aquesta tempesta política, que podria tornar a esclatar aquesta setmana, s’hi va afegir ahir un nou front: l’inici de les negociacio­ns entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit sobre la futura relació amb Gibraltar. No hi ha terminis ni dates límit per segellar un pacte però de moment, segons han confirmat fonts comunitàri­es, hi ha previstes quatre rondes de negociació fins al desembre.

La primera té lloc aquest dilluns i dimarts a Brussel·les, entre funcionari­s, amb l’objectiu que les dues parts fixin les seves posicions de partida. Igual com en les negociacio­ns del Brexit, les converses s’alternaran entre la capital comunitàri­a i la britànica. Segons la coreografi­a prevista, al novembre hi haurà dues tandes més de conversa i una altra al desembre. ¿Hi haurà acord aleshores? «Ja ho veurem, volem veure progressos però no hi posarem dates límit», apunten fonts de l’Executiu comunitari, que tampoc descarten la possibilit­at que els problemes amb el protocol nord-irlandès acabin contaminan­t les negociacio­ns sobre el Penyal. «Són qüestions separades però òbviament no operem en un buit polític», admeten les fonts.

L’obertura de negociacio­ns es produeix després de l’acord al qual van arribar Londres i Madrid a finals de l’any passat –que inclou eliminar la Reixa per facilitar la lliure circulació de persones– i l’aprovació formal la setmana passada del mandat negociador dels 27 estats membres. Es tracta del document amb les directrius de negociació perquè la Comissió Europea i Londres defineixin els contorns de la futura relació amb el Penyal, que no està inclòs en l’àmbit d’aplicació de l’acord comercial que van tancar la UE i el Regne Unit el desembre del 2020.

Brussel·les va presentar la seva proposta de directrius el juliol passat tot i que va topar amb el rebuig frontal de Londres, que va denunciar que el mandat «soscavava la sobirania britànica del Penyal». Finalment, i després d’alguns canvis, el document va ser aprovat pels Vint-i-set dimarts passat. L’objectiu de la UE és aconseguir un acord «ampli i equilibrat» que permeti el desenvolup­ament socioeconò­mic de Gibraltar i la regió, particular­ment la mancomunit­at de municipis del Camp de Gibraltar, sense perjudici de les qüestions de sobirania i jurisdicci­ó.

Espai lliure

Per a això, està previst en primer lloc la supressió de la Reixa i de «totes les barreres físiques» entre el Penyal i Espanya, tal com van acordar Madrid i Londres a finals de l’any passat. Un compromís que, al no ser Gibraltar part de l’espai de lliure circulació de Schengen, requerirà controls de persones i mercaderie­s. La UE suggereix que sigui Espanya qui ostenti «tots els poders necessaris i obligacion­s per efectuar controls» d’entrada i sortida. Per superar les reticèncie­s britànique­s respecte a la seva sobirania, Espanya, tal com es fa ressò el mandat, va proposar que siguin els representa­nts de l’Agència Europea de Fronteres (Frontex) els qui s’encarregui­n durant els primers quatre anys dels controls.

En l’àmbit econòmic i comercial, l’objectiu de la UE, atesa la situació geogràfica del Penyal i la interdepen­dència, és garantir el compliment d’estàndards elevats per part de les autoritats gibraltare­nyes en matèria d’ajudes d’Estat, mercat de treball, medi ambient i clima, fiscalitat, lluita contra el blanqueig de diners i finançamen­t del terrorisme.

En aquest terreny, per exemple, el futur pacte haurà d’assegurar que el port del Penyal «competeixi de forma justa amb altres ports europeus, en particular el port d’Algesires, inclosos, entre d’altres, els serveis de proveïment de combustibl­e».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain