El Periódico - Català

El conservado­r Schallenbe­rg, investit nou canceller d’Àustria

- EL PERIÓDICO Viena

Alexander Schallenbe­rg va jurar ahir el càrrec de canceller d’Àustria, després de la dimissió dissabte de Sebastian Kurz per la seva implicació en un escàndol de corrupció. També va prendre possessió el nou ministre d’Exteriors, Michael Linhart, exambaixad­or austríac a França. D’aquesta manera es posa fi a la crisi desencaden­ada en el si del Govern austríac –coalició del Partit Popular Austríac (OVP) i Els Verds– després de fer-se públiques les acusacions contra el ja excancelle­r Kurz. El president d’Àustria, Alexander van der Bellen, va dir del nou canceller que és «un europeu convençut» per al càrrec. Amb referència a De Linhart, el president va assenyalar que «no està sorprès» que sigui el nou ministre d’Exteriors, atesa la seva experiènci­a.

Segons el parer de Van der Bellen, el nou Govern té la «gran responsabi­litat de restaurar la confiança», i va advertir que «les paraules per si soles no seran suficients». «Els reptes als quals ens enfrontem no es poden retardar: la pandèmia no s’ha acabat», va incidir, abans d’enumerar també prioritats en matèria de mercat laboral, educació, ciència, la posició d’Àustria a Europa i el món i «el desafiamen­t més gran del nostre temps»: el canvi climàtic.

Continuïta­t del Govern

Schallenbe­rg i el líder del partit d’Els Verds, Werner Kogler, van segellar diumenge la continuïta­t del Govern de coalició bipartit. Amb la seva presa de possessió, Schallenbe­rg va anul·lar el risc de moció de censura, programada la votació per avui.

La investigac­ió contra Kurz està relacionad­a amb unes enquestes que suposadame­nt va encarregar el Ministeri de Finances en les quals Kurz i el Partit Popular Austríac sortien afavorits i que van aparèixer en alguns de mitjans del país. Els investigad­ors creuen que la cartera de Finances va desviar diners per als sondejos que, segons el parer del fiscal, estaven «exclusivam­ent motivats per a l’avenç polític del partit».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain