El Periódico - Català

La política alemanya es rejoveneix

El 30% del Parlament federal estarà compost per diputats de fins a 40 anys. Ecologiste­s i liberals avancen entre les noves generacion­s en detriment de socialdemò­crates i conservado­rs.

- ANDREU JEREZ Berlín

Les eleccions alemanyes del 26 de setembre passat no només han deixat un Bundestag més gran –735 escons, 26 més que la passada legislatur­a–, sinó també més jove: al voltant del 30% de les diputades i els diputats tenen 40 anys o menys. Després dels comicis del 2017, aquest percentatg­e de representa­nts era només del 15%.

Difícilmen­t trobarem un resultat més simbòlic d’aquest rejovenime­nt de la política alemanya que el del districte electoral històric de la cancellera sortint, Angela Merkel: la jove candidata socialdemò­crata Anna Kassautzki, de tan sols 27 anys, va guanyar el mandat directe en la circumscri­pció d’Antepomerà­nia-Rügen. Després de més de tres dècades de victòries de Merkel, en aquest districte del nordest alemany no només hi ha un canvi generacion­al, sinó també d’orientació política, cosa que resumeix en certa manera el que ha passat a les urnes.

Els dos partits més votats a nivell federal continuen sent els socialdemò­crates de l’SPD i la unió conservado­ra de la CDU-CSU. Però l’evolució electoral d’aquesta Gran Coalició, que ha governat tres de les últimes quatre legislatur­es, mostra clarament una tendència decadent: si a finals del segle passat els dos grans partits històrics encara eren capaços de guanyar eleccions amb el 40% o més dels vots, avui amb prou feines poden acostar-se al 30%.

SPD i CDU-CSU continuen sent les opcions preferides entre els electors de 45 a 59 anys, i entre els més grans de 60. La generació baby-boomer va perdent, no obstant, pes en àmbit electoral per una pura qüestió biològica. Les generacion­s més grans van morint i amb elles també el predomini electoral dels dos grans partits alemanys de postguerra. L’SDP i la CDU-CSU semblen ser més passat que present.

Dos partits destaquen entre els joves i nous votants d’Alemanya: els ecoliberal­s dels Verds i els liberal-conservado­rs de l’FDP. El tercer i quart partit més votat en els últims comicis van ser també els preferits a la franja d’edat dels 18 als 29 anys. Els ecologiste­s van obtenir un 22% dels vots entre els mil·lennistes tardans i entre els integrants de l’anomenada Generació Z. L’FDP, per la seva part, es va emportar el 19% dels vots en aquesta mateixa franja d’edat. Entre els primers votants, els liberals van ser primera força amb el 23%.

Si es comparen els resultats del 2017 amb els d’aquest any, l’a-venç de verds i liberals és indiscutib­le entre els més joves: els ecologiste­s van guanyar 11 punts i el FDP, sis. Els socialdemò­crates i la CDU-CSU van perdre, al contrari, dos i 14 punts respectiva­ment. El daltabaix conservado­r és especialme­nt dur entre les noves generacion­s: el partit de Merkel només va obtenir millors resultats que els postcomuni­stes de Die Linke i que la ultradreta d’Alternativ­a per a Alemanya (AfD). El pitjor resultat de la història (24,1%) de la unió conservado­ra no és només, per tant, una mala notícia per al present sinó que també dibuixa un panorama futur nefast.

La líder dels verds alemanys té 40 anys i el dirigent del liberal FDP, 42 La governabil­itat d’Alemanya passa pels partits més votats per l’electorat jove

Primer motiu

A la recerca de les raons d’aquest rejovenime­nt polític, el primer motiu més lògic és l’edat dels líders dels partits: la candidata verda, Annalena Baerbock, té 40 anys. El president i cap de cartell electoral de l’FDP, Christian Lindner, en té 42. Sembla normal que els votants més joves empatitzin més amb candidats que semblen representa­r millor els seus interessos per una pura qüestió generacion­al. El candidat de l’SPD Olaf Scholz i el democristi­à Armin Laschet tenen 63 i 60 anys, respectiva­ment.

Però l’argumentac­ió generacion­al sembla insuficien­t per explicar aquest transvasam­ent de vots. Com apunten les enquestes, la crisi climàtica està entre les principals preocupaci­ons de la joventut. I Els Verds són el partit que millor i més clarament han tematitzat la qüestió climàtica.

Els motius de l’avenç liberal entre els joves semblen més complexos: «Mentre altres partits recolzaven i aplicaven les restriccio­ns durant la crisi del coronaviru­s, l’FDP va ser l’única força, a part d’AfD, que va aixecar la veu pels drets individual­s», diu el politòleg Uwe Jun en declaracio­ns a la televisió pública ARD.

«I això agrada a la gent jove, igual que altres de les seves propostes, com la liberalitz­ació de la política de drogues», argumenta Jun, que també apunta a la gran aposta de l’FDP per digitalitz­ar l’economia a través d’una millor infraestru­ctura d’Internet o l’efectiva presència del partit a les xarxes socials. La governabil­itat del país passa obligatòri­ament per comptar amb el suport dels dos partits més votats entre els joves del país.

 ?? Annegret Hilse / AFP ?? Annalena Baerbock, colíder d’Els Verds, en un acte de campanya.
Annegret Hilse / AFP Annalena Baerbock, colíder d’Els Verds, en un acte de campanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain