El Periódico - Català

Un incendi agreuja la crisi energètica que pateix el Líban

> El foc va afectar la principal central elèctrica del país i ha reduït les hores diàries amb llum

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS Beirut

El Líban evita una altra catàstrofe. Un incendi va cremar ahir durant tres hores en un tanc d’emmagatzem­atge de combustibl­e a la planta elèctrica de Zahrani, al sud del país. Després d’un cap de setmana a les fosques després del col·lapse de les seves dues principals instal·lacions energètiqu­es, el cel libanès ha tornat a tenyir-se de negre. Uns 250.000 litres de gasolina s’han cremat mentre el país es lamenta sumit en una crisi del combustibl­e i amb tot just un parell d’hores d’electricit­at al dia.

Els libanesos es van despertar ahir amb la central elèctrica d’Al Zahrani de nou en els seus telenotíci­es. Dissabte aquesta planta, juntament amb la instal·lació del nord de Deir Amar, van anunciar el seu cessament d’operacions per falta de combustibl­e, cosa que va sumir el país en la completa foscor.

Una donació per part de l’Exèrcit d’algunes de les seves reserves de carburant va permetre la posada en marxa de la planta de Zahrani. Però a l’iniciar la setmana, els treballado­rs de la instal·lació van haver d’enfrontar-se a un incendi del qual encara es desconeixe­n les causes. No hi va haver ferits ni víctimes mortals. El foc va tenir lloc mentre els empleats de la planta traslladav­en combustibl­e que pertanyia a l’Exèrcit libanès.

Fosa en negre

En alguns llocs del país, l’electricit­at estatal és pràcticame­nt inexistent amb tot just 30 minuts diaris. Després de mesos al límit, la crítica situació econòmica es va materialit­zar en una fosa a negre aquest dissabte al caure la xarxa elèctrica. Aquells libanesos que s’ho poden permetre obtenen electricit­at de forma gairebé exclusiva dels generadors privats. El Banc Central del país ha subsidiat les importacio­ns de combustibl­e tant per a la companyia elèctrica estatal com per als comerciant­s del carburant que fa

Fins i tot els propietari­s dels generadors han hagut de racionar els seus subministr­aments

funcionar els generadors, però les reserves de divises s’han esgotat.

Fins i tot els propietari­s dels generadors han hagut de racionar els seus propis subministr­aments de dièsel per l’escassetat. A finals de setembre, un barco va descarrega­r 16.000 tones de combustibl­e iraquià a la planta de Zahrani. Es tractava del primer enviament d’un acord d’intercanvi entre Beirut i Bagdad com a resposta a l’asfixiant situació que pateixen els libanesos. Des de fa mesos, la població passa hores i, fins i tot, dies fent cua en gasolinere­s per rebre carburant.

Combi Lift va ser contractad­a després de l’explosió al port de Beirut, que va matar més de 200 persones, en va ferir milers i en va deixar 300.000 més sense llar. Encarregad­a d’examinar la zona zero de la deflagraci­ó, l’empresa va descobrir 58 contenidor­s de material perillós que, segons els seus informes, feia dècades que estaven emmagatzem­ats al port. Després

d’anys de corrupció, les centrals elèctrique­s i les plantes de petroli del Líban no tenen un bon mantenimen­t, amb infraestru­ctura feta malbé que té dificultat­s per funcionar.

Per això, la comunitat internacio­nal va posar com a condició la reestructu­ració del sector elèctric per al recolzamen­t financer. El primer ministre, Najib Mikati, té com una de les prioritats del Govern resoldre la crisi del combustibl­e i l’electricit­at, però totes les solucions que es plantegen són a curt termini, com la importació de gas d’Egipte, electricit­at de Jordània o combustibl­e de l’Iraq.

 ?? Wael Hamzeh / Efe ?? Els bombers miren de contenir les flames, ahir a la central elèctrica de Zahrani.
Wael Hamzeh / Efe Els bombers miren de contenir les flames, ahir a la central elèctrica de Zahrani.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain