El Periódico - Català

L’alta abstenció i la divisió marquen les eleccions de l’Iraq

> L’índex de participac­ió ha sigut el més baix de totes les cites electorals celebrades des de la caiguda del règim de Saddam Hussein

- ADRIÀ ROCHA-CUTILLER Istanbul

L’Iraq es va aixecar ahir més dividit que quan se’n va anar a dormir dissabte i amb molts més interrogan­ts. Malgrat que les eleccions legislativ­es celebrades diumenge van ser un èxit en termes de seguretat i les denúncies de frau van ser escasses, són pocs els que confien que el resultat electoral –encara per publicar– pugui solucionar els múltiples problemes que afecten ara mateix el país àrab, des de la corrupció institucio­nal fins al sectarisme, les milícies xiïtes i la insegureta­t.

El país àrab ha registrat l’abstenció electoral més alta respecte a les eleccions que s’han celebrat al país des de la invasió dels Estats Units el 2003 i l’enderrocam­ent del règim de Saddam Hussein.

Fins diumenge, el percentatg­e més alt d’electors que no van acudir a les urnes en les cites prèvies era d’un 56%, el que es va registrar en les eleccions parlamentà­ries de fa tres anys. En aquesta ocasió, l’abstenció ha pujat fins a tres punts, el 59%.

Molts iraquians, no obstant, asseguren que la real és probableme­nt superior al 70%.

«El secretari general de les Nacions Unides ha volgut destacar els enormes esforços que han fet els aparells de seguretat i electorals per assegurar un transcurs pacífic de les eleccions parlamentà­ries anticipade­s. I demana a totes les parts que mostrin paciència i respecte pels temps de l’Alta Comissió Electoral Independen­t (ACEI) de l’Iraq», va dir ahir el portaveu del secretari general de les Nacions Unides, Stéphane Dujarric.

Cada vegada que hi ha eleccions a l’Iraq, els resultats tarden dies i fins i tot setmanes a publicar-se. Aquesta vegada, no obstant, havia de ser diferent: diumenge, la comissió electoral es va comprometr­e a fer públics els primers resultats preliminar­s ahir a la tarda, 24 hores després del tancament de les escoles. Però no va ser així: la comissió només va avançar els d’algunes províncies, sobretot al nord del país, i que no són representa­tius del que pot arribar a ser el resultat final.

Govern de consens

S’esperen, no obstant, molt poques sorpreses. El resultat d’aquestes eleccions serà el d’un Parlament tan fracturat com l’anterior, i que haurà d’escollir un nou govern de consens entre les grans formacions del país, comandades, gairebé totes, per líders polítics amb milícies personals o directamen­t líders milicians.

Els experts, així, consideren que aquests comicis faran poc per satisfer les demandes dels joves del país, que van sortir als carrers a protestar l’octubre del 2019 per reclamar per un Iraq menys sectari, més just i més democràtic. L’enorme abstenció en aquestes eleccions demostra que ningú els ha convençut.

 ?? Ahmed Jalilma / Efe ?? Una dona, després de votar.
Ahmed Jalilma / Efe Una dona, després de votar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain