El Periódico - Català

Sidenor pararà 20 dies pel preu de l’electricit­at

> Fertiberia i Asturiana de Zinc també s’han vist afectades pel cost del subministr­ament

- SARA LEDO

L’alt preu de la llum comença a tenir conseqüènc­ies en la gran indústria. Des d’ahir i fins al 31 de desembre, l’empresa siderúrgic­a Sidenor aturarà la planta de Basauri (Biscaia) durant 20 dies pel «desorbitat» preu de l’electricit­at, que ha provocat una alça dels costos de l’empresa del 25%. Així ho ha avançat en un comunicat la companyia en què assegura que l’impacte dels preus elèctrics en els seus costos de producció és superior als 200 euros per tona, per la qual cosa li resulta «impossible mantenir el ritme de producció actual». Fa mesos que el preu de l’electricit­at en el mercat a l’engròs està disparat pels elevadíssi­ms preus del gas natural en els mercats internacio­nals. Aquesta conjuntura ha elevat el cost elèctric a Sidenor en un 300% respecte al de l’any passat amb un impacte en els costos que «provoca pèrdues».

Per això, la companyia ha pres la decisió de parar el 30% dels dies productius programats fins a final d’any, i adverteix que si persisteix «l’actual panorama de descontrol en els preus elèctrics» seran necessàrie­s «altres mesures». L’aturada afecta «de forma immediata» la planta principal de Basauri, però ho farà també de forma progressiv­a a la resta de plantes. La vicepresid­enta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assegurar que el Govern central mira d’«identifica­r la manera d’accelerar la firma de contractes bilaterals a preus raonables que donin confort a la indústria». Aquesta mesura és habitual en altres països europeus, però té «poca cobertura» a Espanya, segons Ribera.

Pactes amb elèctrique­s

Sidenor té firmat amb Naturgy un contracte a llarg termini (PPA) per subministr­ar-li energia elèctrica durant 10 anys. Aquest acord, efectiu a partir del 2022, proporcion­arà l’equivalent a 350.000 megawatts hora (MWh) d’energia, la meitat del que consumeix en un any normal. Segons la seva última memòria anual, la siderúrgic­a va consumir 704.513 MWh el 2019 i 442.998 el 2020. L’any en curs, l’empresa compta amb «alguns pactes» amb elèctrique­s però «no compensen la pujada de la llum», segons fonts.

Sidenor és la primera empresa a fer una aturada, però s’hi sumen altres anuncis com el de Fertiberia, que ha avançat una parada tècnica per al 2022 o Asturiana de Zinc (Azsa), que ha rebaixat la producció de les plantes en les hores més cares del dia.

 ?? EP ?? Instal·lacions de l’empresa siderúrgic­a Sidenor a Basauri.
EP Instal·lacions de l’empresa siderúrgic­a Sidenor a Basauri.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain