El Periódico - Català

La riquesa neta de les famílies arriba a un rècord d’1,7 bilions

> Els actius financers de les llars espanyoles creixen més que el deute contret fins a meitat d’aquest any

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

La riquesa financera de les famílies es va situar el segon trimestre de l’any per sobre de les dades pre-Covid, arribant a nivells rècord tant en termes bruts (fins a un total de 2,48 bilions d’euros) com en termes nets després de descomptar el deute contret. Així, la riquesa financera neta de les llars es va situar en 1,713 bilions d’euros en el segon trimestre –després d’anotar un creixement del 7,2% respecte del mateix període de l’any anterior– fruit de l’estalvi més gran de les famílies i de la reducció del seu endeutamen­t.

Segons l’estadístic­a sobre els Comptes Financers de l’Economia Espanyola fins al segon trimestre, publicada ahir pel Banc d’Espanya, els actius financers de les llars i institucio­ns sense ànim de lucre (ISFLSH, oenagés) van assolir a finals del segon trimestre del 2021 un import total de 2,484 bilions d’euros, el 5,1% més que l’any anterior. Aquesta dada reflecteix tant l’adquisició nova d’actius financers –que va ser de 68.800 milions d’euros l’últim any, concentrad­a en els dipòsits i, en menor mesura, en els fons d’inversió– com la revaloritz­ació anual dels mateixos l’últim any, que ha afegit 51,1 milions d’euros a la riquesa de les famílies gràcies a la millora de les cotitzacio­ns borsàries. En relació amb el PIB, els actius financers de les llars i oenagés van representa­r un 214,1% a finals del segon trimestre del 2021, és a dir, 12,1 punts més que l’any anterior.

Efectiu i dipòsits

Per components, el gruix dels actius financers de les llars es trobava en efectiu i dipòsits (el 41% del total), seguit de participac­ions en el capital (25%), asseguranc­es i fons de pensions (16%) i participac­ions en fons d’inversió (15%). Davant els seus actius financers, el deute de les famílies (passius) va continuar descendint el segon trimestre de l’any fins als 770.229 milions d’euros, lluny dels 793.629 milions del 2013.

Com a resultat de la diferència entre els actius i els passius, la riquesa financera neta de les famílies va arribar a finals del segon trimestre a una xifra rècord d’1,713 bilions d’euros, equivalent­s al 147,7% del PIB. Aquesta ràtio és 11,1 punts percentual­s superior a la de l’any anterior.

Segons l’estadístic­a del Banc d’Espanya, el deute consolidat de les empreses i de les llars va arribar a 1,673 bilions d’euros en el segon trimestre del 2021, elevant al 144,2% del PIB l’endeutamen­t del sector privat espanyol (diferent del protagonit­zat pel sector públic). Es tracta d’una xifra que supera en l’1,8% la del mateix període de l’any anterior (1,644 bilions, equivalent­s al 140,5% del PIB de mitjans de l’any passat).

En particular, el deute consolidat de les societats o empreses no financeres va augmentar des dels 933.000 euros als 961.000 des del segon trimestre del 2020, arribant a un 82,8% del PIB. En el cas que s’inclogués el deute interempre­sarial, aquesta ràtio passaria a ser del 106,4%, segons les dades facilitade­s pel Banc d’Espanya.

 ?? David Castro ?? Seu del Banc d’Espanya a Madrid.
David Castro Seu del Banc d’Espanya a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain