El Periódico - Català

Un escàndol català

¿Per què el Consell de TV-3 té la seva renovació encara més endarrerid­a que el CGPJ espanyol?

- Joan Tapia Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

Les crítiques per la no renovació del CGPJ (Consell General del Poder Judicial), que porta un retard de tres anys, són abundants i sovint ocupen les portades dels diaris. El mateix passa amb el Tribunal Constituci­onal, on quatre dels seus 12 membres tenen el mandat caducat.

Però un exhaustiu informe de Jose Rico, publicat dissabte en aquest diari, constatava que rellevants òrgans catalans estan en la mateixa situació, o pitjor, que el CGPJ. La falta de renovació –amb la subseqüent perduració de mandats caducats– és la trista realitat de 20 òrgans catalans, on 108 càrrecs amb mandat esgotat segueixen en les seves funcions i cobren els seus emoluments.

No obstant, aquesta greu anomalia catalana passa gairebé com si fos normal. I no són òrgans irrellevan­ts. Hi ha, per exemple, el Consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls, que dirigeix TV-3 i Catalunya Ràdio, els teòrics set membres de la qual o han dimitit sense ser substituït­s o tenen el mandat caducat. Per a la renovació es necessita una majoria qualificad­a del Parlament, impossible des de fa sis anys.

Així estan també el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, amb mandat esgotat des del 2019, els sis membres del Consell de Garanties

Estatutàri­es (el Consell d’Estat català), i els set de la Sindicatur­a de Comptes, que van esgotar el seu mandat el 2017, el 2018 i el 2019.

¿Com hi pot haver aquesta gran anomalia sense que l’escàndol faci caure la cara de vergonya al Parlament i als partits? Una explicació –en bona part certa– és que el procés ha dinamitat els ponts entre independen­tistes i constituci­onalistes i ha fet impossible tot pacte. Seria una variant catalana de la incompatib­ilitat espanyola entre el PP i el PSOE. A Espanya no es renova el CGPJ perquè el PP no vol perdre la majoria que va obtenir quan era el primer partit, i a Catalunya, ERC i Junts no consensuen res perquè ja els va bé que les coses segueixin com estan.

¿Hi ha alguna cosa més? ¿Hi ha a Catalunya, a la qual se li suposa –i ens atribuïm– la virtut del pactisme, més esperit tribal que de consens? Que el nacionalis­me no vulgui renovar el Consell de la Corpo per continuar maneflejan­t TV-3 s’explica per la mala política. Però que estiguin caducats des del 2017 i 2018 càrrecs del Consell Social de la Universita­t de Lleida o de la Rovira i Virgili de Tarragona, és més difícil d’entendre. ¿I quina racionalit­at té, tret de la irracional­itat, que els sis membres de la Junta de Museus de Catalunya tinguin el mandat esgotat?

Els columniste­s catalans som molt crítics –moltes vegades amb raó– amb la crispació i el partidisme que impera més enllà de l’Ebre. Però analitzem menys si la crispació –i el partidisme– són aquí iguals o pitjors.

¿Pitjors? Espanya té des de fa molt una llei electoral que pot agradar o no –a mi no m’agrada perquè les llistes tendeixen a fer funcionari­s de partit els diputats electes–, però té llei electoral. Des de fa més de 40 anys l’Estatut diu que la llei electoral catalana és competènci­a del Parlament, però en els decennis passats hem fet moltes lleis –fins i tot abolit la Constituci­ó–, però hem sigut incapaços d’aprovar la llei electoral pròpia com Galícia o Andalusia.

Per això totes les eleccions catalanes –plebiscità­ries incloses– s’han fet amb la llei espanyola. I això no és d’ara. Ve de quan a Pujol no li va interessar aquesta competènci­a. Així, som capaços de proclamar la República, però no de fer una llei electoral catalana. ¿La culpa és de Madrid?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain