El Periódico - Català

Abusos sexuals ¿Per què Espanya encobreix l’Església?

Veure com els seus successors s’esforcen a destrossar el que queda de Catalunya sense poder col·laborar-hi no ha de ser fàcil per a qui ha sigut un expert en això Sigui per desídia, por o encobrimen­t, Espanya segueix a la cua dels països que lluiten contr

- Ernest Folch Ernest Folch és periodista.

A França, una espectacul­ar i publicitad­a comissió independen­t per investigar l’atrocitat dels abusos sexuals a l’Església, que ha treballat durant més de dos anys, ha dictaminat l’existència d’almenys 216.000 abusos dins de la mateixa institució. A Bèlgica, la pressió popular i dels successius governs han obligat a compensaci­ons econòmique­s massives i a un reconeixem­ent a les víctimes amb una escultura, fins i tot dins de les mateixes catedrals de Brussel·les, Bruges o Anvers. Austràlia ostenta el rècord de la indemnitza­ció més gran a una víctima, amb gairebé un milió d’euros a l’home que va haver de suportar les violacions sistemàtiq­ues del sacerdot Bertram Adderley. Als Estats Units, l’Església ha hagut de demanar perdó solemnemen­t i fer front a indemnitza­cions milionàrie­s en cascada des de la cèlebre publicació al Boston Globe sobre els abusos a Boston.

Però ¿i a Espanya? Doncs malgrat grans treballs periodísti­cs, com la investigac­ió d’aquest diari que va destapar els abusos als maristes, o la sèrie Examen de conciencia d’Albert Solé, a Netflix, el cert és que l’Església espanyola es continua resistint a col·laborar i és una de les més opaques en l’esclarimen­t d’aquestes atrocitats. El País revelava fa uns dies que els jesuïtes i els maristes desobeeixe­n avui obertament l’expressa prohibició del Papa d’exigir confidenci­alitat a les víctimes per negociar les indemnitza­cions, i és una evidència que la Conferènci­a Episcopal ha sigut incapaç de fer un recompte del nombre total i identitat de les víctimes, a diferència del que ja han fet molts altres països. ¿Per què no s’ha aprovat a Espanya, com a França, la creació d’una comissió independen­t que investigui cada un dels abusos, els recompti i els faci públics? ¿Per què el Govern no pressiona públicamen­t l’Església perquè sigui transparen­t i proactiva en la recerca de la veritat?

A França, la revelació dels abusos documentat­s ha provocat un enfrontame­nt obert entre la cúria i el Govern: el ministre de l’Interior va convocar d’urgència per quadrar en públic el president de la Conferènci­a Episcopal, després que aquest sorprengué­s el seu país declarant que «el secret de confessió està per sobre de les lleis de la República», és a dir, suggerint que els seus capellans violadors estan fora de la llei i han de quedar impunes. Fa la sensació que unes vegades per desídia, d’altres per por i moltes per encobrimen­t descarat, Espanya segueix a la cua dels països que lluiten contra aquesta xacra vergonyosa, perquè té un greu dèficit de transparèn­cia al mateix temps que tolera compensaci­ons ridícules (de menys de 10.000 euros davant centenars de milers als Estats Units) a conductes atroces. A Espanya, les investigac­ions sobre abusos solen acabar de la mateixa manera: amb un breu comunicat de la institució dient que el capellà ha sigut apartat i enviat a un país molt llunyà, on és probable que continuï abusant al seu aire.

Aquí, a més, la ironia és que hem d’aguantar que aquesta Església carpetovet­ònica que encobreix o distreu delictes sexuals ens doni lliçons morals sobre l’avortament i la importànci­a de la vida.

La ironia és que hem d’aguantar que aquesta Església carpetovet­ònica ens doni lliçons sobre l’avortament i la importànci­a de la vida

Pn

 ?? Eric Gaillard / Reuters ?? Sacerdots resant a la catedral de Niça, a França.
Eric Gaillard / Reuters Sacerdots resant a la catedral de Niça, a França.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain